Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Pasta z dyni i sera feta

Pasta z dyni i sera feta

Pasta kanapkowa z pieczoną dynią, fetą i pomidorowym pesto - pyszna i bardzo aromatyczna. Zrobicie ją błyskawicznie i z tylko kilku składników!

Składniki na 3 porcje:

  • Dynia pieczona, u mnie hokkaido - 150g
  • Ser feta - 90g
  • Pesto z suszonych pomidorów - 1 płaska łyżka
  • Sambal oelek - 1 łyżeczka (opcjonalnie)
  • Pieprz, sól do smaku
  • Pestki dyni - garść
  • Oliwa do dekoracji 

Do pasty potrzebujemy kawałek upieczonej dyni. Ja używałam dyni hokkaido, więc piekłam jej razem ze skórą. W przypadku innych odmian dyni trzeba je obrać. 

Upieczoną, ostudzoną dynię kroimy na mniejsze kawałki. Rozdrabniamy ją blenderem. Dodajemy fetę i pesto z suszonych pomidorów. Blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku sambalem (opcjonalnie), solą  i pieprzem. 

Na suchej patelni podprażamy pestki dyni, aż lekko się zarumienią i staną się chrupiące. 

Do miseczki wykładamy pastę, na nią wylewamy odrobinę oliwy i całość posypujemy prażonymi ziarnami dyni. Podajemy ze świeżym pieczywem.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty