Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Ciasteczka migdałowo-kokosowe z białą czekoladą

Ciasteczka migdałowo-kokosowe z białą czekoladą

Kruche, mocno maślane ciasteczka z mąką migdałową i kokosem. Wyjątkowego smaku nadaje im dodatek białej czekolady. Te proste ciasteczka zrobisz w pół godziny!

Składniki:

  • Masło w temperaturze pokojowej - 150g
  • Mąka pszenna - 250g
  • Mąka migdałowa - 50g
  • Kokos wiórki - 3 łyżki
  • Cukier - 110g
  • Jajko - 1szt
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Mleko - 3 łyżki
  • Biała czekolada - 50g
  • Płatki migdałowe - 3 łyżki

Ciepłe masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy pozostałe składniki - mąki, kokos, jajko, proszek do pieczenia i mleko. Całość zagniatamy ręcznie lub za pomocą miksera na małych obrotach. Mieszamy krótko - tylko do połączenia składników.

Czekoladę kroimy - mniej więcej 1 kostkę czekolady na 4-6 kawałków. Czekoladę dodajemy do ciasta i delikatnie zagniatamy rękami.

Z ciasta odrywamy kawałki, formujemy kulkę i delikatnie spłaszczamy. Układamy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każde ciasteczko nakładamy trochę płatków migdałowych i delikatnie dociskamy. Z podanej porcji wyszły mi 2 blachy ciasteczek.

Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez 18-22 minuty (w zależności od wielkości). Powinny lekko się zarumienić. Po wyjęciu z piekarnika będą dość miękkie, ale za chwilę stwardnieją, Ciasteczka przekładamy na kratkę do ostudzenia, potem przechowujemy w zamkniętym pojemniku.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty