Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Ciasteczka migdałowo-kokosowe z białą czekoladą
Kruche, mocno maślane ciasteczka z mąką migdałową i kokosem. Wyjątkowego smaku nadaje im dodatek białej czekolady. Te proste ciasteczka zrobisz w pół godziny!
Składniki:
- Masło w temperaturze pokojowej - 150g
- Mąka pszenna - 250g
- Mąka migdałowa - 50g
- Kokos wiórki - 3 łyżki
- Cukier - 110g
- Jajko - 1szt
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Mleko - 3 łyżki
- Biała czekolada - 50g
- Płatki migdałowe - 3 łyżki
Ciepłe masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy pozostałe składniki - mąki, kokos, jajko, proszek do pieczenia i mleko. Całość zagniatamy ręcznie lub za pomocą miksera na małych obrotach. Mieszamy krótko - tylko do połączenia składników.
Czekoladę kroimy - mniej więcej 1 kostkę czekolady na 4-6 kawałków. Czekoladę dodajemy do ciasta i delikatnie zagniatamy rękami.
Z ciasta odrywamy kawałki, formujemy kulkę i delikatnie spłaszczamy. Układamy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każde ciasteczko nakładamy trochę płatków migdałowych i delikatnie dociskamy. Z podanej porcji wyszły mi 2 blachy ciasteczek.
Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez 18-22 minuty (w zależności od wielkości). Powinny lekko się zarumienić. Po wyjęciu z piekarnika będą dość miękkie, ale za chwilę stwardnieją, Ciasteczka przekładamy na kratkę do ostudzenia, potem przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz