Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Ciasteczka migdałowo-kokosowe z białą czekoladą

Ciasteczka migdałowo-kokosowe z białą czekoladą

Kruche, mocno maślane ciasteczka z mąką migdałową i kokosem. Wyjątkowego smaku nadaje im dodatek białej czekolady. Te proste ciasteczka zrobisz w pół godziny!

Składniki:

  • Masło w temperaturze pokojowej - 150g
  • Mąka pszenna - 250g
  • Mąka migdałowa - 50g
  • Kokos wiórki - 3 łyżki
  • Cukier - 110g
  • Jajko - 1szt
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Mleko - 3 łyżki
  • Biała czekolada - 50g
  • Płatki migdałowe - 3 łyżki

Ciepłe masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy pozostałe składniki - mąki, kokos, jajko, proszek do pieczenia i mleko. Całość zagniatamy ręcznie lub za pomocą miksera na małych obrotach. Mieszamy krótko - tylko do połączenia składników.

Czekoladę kroimy - mniej więcej 1 kostkę czekolady na 4-6 kawałków. Czekoladę dodajemy do ciasta i delikatnie zagniatamy rękami.

Z ciasta odrywamy kawałki, formujemy kulkę i delikatnie spłaszczamy. Układamy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każde ciasteczko nakładamy trochę płatków migdałowych i delikatnie dociskamy. Z podanej porcji wyszły mi 2 blachy ciasteczek.

Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez 18-22 minuty (w zależności od wielkości). Powinny lekko się zarumienić. Po wyjęciu z piekarnika będą dość miękkie, ale za chwilę stwardnieją, Ciasteczka przekładamy na kratkę do ostudzenia, potem przechowujemy w zamkniętym pojemniku.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty