Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Cà Phê Trứng - Wietnamska kawa jajeczna

Bardziej swojsko - kawa z koglem moglem. Bardzo mocna, bardzo słodka i przepyszna. 

Składniki:

  • Espresso lub inna ulubiona mała mocna kawa - 3 porcje
  • Żółtko jaja - 2szt
  • Mleko skondensowane słodzone - 6 łyżek
  • *Cukier puder - 3 łyżki (jeśli używacie mleka niesłodzonego)

 

Żółtka ubijamy z mlekiem (i opcjonalnie cukrem). Można robić to trzepaczką lub mikserem. Ubita masa powinna być jasnożółta i dość gęsta.

Do filiżanek wlewamy mocną czarną kawę. Na górę delikatnie nakładamy łyżką masę jajeczną.

 

 

 

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Polecam! Nawet moja mama, kawowa tradycjonalistka, była zadowolona

      Usuń
  2. Koniecznie musimy wypróbować! To może być naprawdę ciekawe doświadczenie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty