Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Ciasteczka owsiano-bakaliowe


Moje ulubione ciasteczka z płatków owsianych - pełne orzechów i suszonych owoców. Zawsze się udają! 

Składniki na 30 ciasteczek:

  • Płatki owsiane - 2 szklanki
  • Mąka pszenna - 1 szklanka
  • Mąka żytnia - 1/2 szklanki
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Jajko - 2szt
  • Masło w temperaturze pokojowej - 100g
  • Siemię lniane - 2 łyżki
  • Orzechy nerkowca - 50g
  • Orzechy włoskie - 50g
  • Kokos - 2 łyżki
  • Żurawina suszona - 2 łyżki
  • Rodzynki - 2 łyżki
  • Morele suszone - 12szt
  • Miód - 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Cynamon i kardamon - po 1/2 łyżeczki

Orzechy siekamy, morele kroimy na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy. Ciasto nie jest zwarte, dość mocno się kruszy. Nabieramy nieduże porcje ciasta i mocno ściskając, formujemy ciasteczka. Z tej porcji wyszło mi 30 sztuk.
Ciasteczka rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


Pieczemy 25 minut. Studzimy. Ciasteczka można przechowywać w zamkniętym pojemniku przez dłuższy czas. 

Przepis można dowolnie modyfikować, dodając inne orzechy, nasiona chia, suszone figi itd.


 

 

  

 

Komentarze

  1. Już czujemy ten piękny zapach ciasteczek unoszący się w całym domu mmm...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty