Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kremowy sernik ze słonym karmelem

Sernik z dodatkiem serka mascarpone - wyjątkowo delikatny, śmietankowy i kremowy. Polany domowym słonym karmelem i posypany prażonymi płatkami migdałowymi. Składniki: Spód: Herbatniki - 200g Masło - 80g Sernik: Twaróg - 500g (trzykrotnie zmielony lub z wiaderka) Mascarpone - 250g Śmietanka 30% - 150ml Cukier - 160g Jajka - 4szt Kasza manna - 2 łyżki Mąka ziemniaczana - 3 łyżki Likier amaretto - 2 łyżki (ewentualnie odrobina aromatu migdałowego) Słony karmel: Cukier - 100g Śmietanka 30% - 50ml Masło - 40g Sól - 1/4 łyżeczki Dodatkowo: Płatki migdałowe - 3 łyżki Spód. Herbatniki mielimy na gładki pył. Masło rozpuszczamy i wlewamy do herbatników. Dokładnie mieszamy. Tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy herbatniki i dociskamy tworząc równą powierzchnię. Masa serowa. Jajka ucieramy z cukrem, nie miksujemy. Dodajemy twaróg, mascarpone, śmietankę. Kiedy dobrze się połączą, dodajemy mąkę i kaszę mannę. Na końcu dodajemy likier amaretto. Masę serową wykładamy na spód. P

Ciasteczka owsiano-bakaliowe


Moje ulubione ciasteczka z płatków owsianych - pełne orzechów i suszonych owoców. Zawsze się udają! 

Składniki na 30 ciasteczek:

  • Płatki owsiane - 2 szklanki
  • Mąka pszenna - 1 szklanka
  • Mąka żytnia - 1/2 szklanki
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Jajko - 2szt
  • Masło w temperaturze pokojowej - 100g
  • Siemię lniane - 2 łyżki
  • Orzechy nerkowca - 50g
  • Orzechy włoskie - 50g
  • Kokos - 2 łyżki
  • Żurawina suszona - 2 łyżki
  • Rodzynki - 2 łyżki
  • Morele suszone - 12szt
  • Miód - 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Cynamon i kardamon - po 1/2 łyżeczki

Orzechy siekamy, morele kroimy na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy. Ciasto nie jest zwarte, dość mocno się kruszy. Nabieramy nieduże porcje ciasta i mocno ściskając, formujemy ciasteczka. Z tej porcji wyszło mi 30 sztuk.
Ciasteczka rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


Pieczemy 25 minut. Studzimy. Ciasteczka można przechowywać w zamkniętym pojemniku przez dłuższy czas. 

Przepis można dowolnie modyfikować, dodając inne orzechy, nasiona chia, suszone figi itd.


 

 

  

 

Komentarze

  1. Już czujemy ten piękny zapach ciasteczek unoszący się w całym domu mmm...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty