Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Kiszone cytryny
Kiszone cytryny są popularne w kuchni marokańskiej. To dodatek do tażinu, gulaszy czy sosów. Zalewę można dodawać do dipów, dań z owoców morza czy nawet herbaty.
Składniki na 1 słoik 1 litrowy:
Cytryny - 5-6 małych + 3-4 duże
- Sól gruboziarnista - 5-6 płaskich łyżek
- Liść laurowy - 1szt
- Laska cynamonu - 1szt
- Pieprz kolorowy - 1/2 łyżeczki
Cytryny szorujemy. Najlepiej byłoby używać cytryn niewoskowanych, jeśli uda się wam takie kupić.
Słoik myjemy, wyparzamy.
Małe cytrynki będziemy wkładać do słoika, z dużych wyciśniemy sok.
Nacinamy małe cytryny od ogonka na 4 części, ale nie rozcinamy do końca.
Rozchylamy ćwiartki, wsypujemy do każdej cytryny po 1 łyżce soli,
nacieramy i zamykamy cytryny. Wkładamy do słoika dość ciasno. Dokładamy
liść laurowy, cynamon, pieprz.
Zalewamy całość sokiem z dużych cytryn. Dolewamy przegotowanej
ostudzonej wody tak, aby cytryny były zalane (w słoiku powinno pozostać
puste ok 2 cm od góry).
Cytryny trzymamy w chłodnym, zacienionym miejscu przez miesiąc. Co kilka
dni mieszamy, aby sól dobrze się rozpuszczała. Po tym czasie są gotowe.
Wkładamy je do lodówki - mogą wytrzymać nawet rok, choć z pewnością
rozejdą się szybciej.
Kiszone cytryny można jeść w całości. Do gulaszu wystarczy 1 ćwiartka
cytryny (należy opłukać ją z ewentualnych pozostałości soli i pozbyć się
pestek przed dodaniem). Skórkę można kroić drobno i dodawać do sosów.
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz