Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Pikantne pieczone warzywa


Pieczone warzywa to u mnie punkt obowiązkowy późnego lata. Warzywa są idealne jako samodzielne danie lub dodatek do mięs i ryb.  

Składniki (na 6 porcji):

  • Ziemniaki - 4 szt
  • Kalafior - 1/2 główki
  • Pietruszka - 1szt
  • Marchewka - 2szt
  • Seler - 1/2 szt
  • Burak - 2szt
  • Cebula - 3 szt
  • Olej - 3 łyżki
  • Ocet balsamiczny - 2 łyżki
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Przyprawy:
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka wędzona, ostra i chilli grys 

Kalafiora dzielimy na różyczki. Selera obieramy, resztę warzyw wystarczy dobrze umyć i wyszorować. Wszystkie warzywa kroimy dowolnie - w grubą kostkę, na kształt frytek lub w plastry.

Olej mieszamy z octem i cukrem. Zalewamy warzywa, dodajemy przyprawy. Mieszamy.

Warzywa wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 


Pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 minut. 


   

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty