Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Pizza na maślanym cieście

 

Pizza na grubym, puszystym, maślanym cieście drożdżowym.

Składniki:

  • Ciasto (na tortownicę 26cm):
  • Mąka pszenna - 200g
  • Drożdże - 15g
  • Mleko - 50ml
  • Jajko - 1szt
  • Masło - 25g
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Dodatki dowolne, u mnie:
  • Sos pomidorowy - 2 łyżki
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
  • Pieczarki - 2szt
  • Cebula - 1szt
  • Oliwki - 2 łyżki
  • Suszone pomidory - 2 plasterki
  • Szynka szwarcwaldzka - 2 plastry
  • Ser mozzarella - 4 plastry
  • Papryka jalapeno marynowana - 8 plasterków

Mleko podgrzewamy z masłem i cukrem, aż masło się rozpuści. Studzimy (powinno pozostać letnie). Mieszamy z pozostałymi składnikami na ciasto i dokładnie zagniatamy. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Po tym czasie wykładamy do tortownicy z papierem do pieczenia. Ciasto rozkładamy tak, aby na bokach był wyższy rant. Zostawiamy jeszcze na 15 minut.

Po tym czasie smarujemy sosem, posypujemy ziołami. Układamy pokrojone dodatki. 


Pieczemy w 220 stopniach przez ok 20 minut. Ciasto jest grube, chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku.  


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty