Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pierś z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej (z airfryera)

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarcwaldzkiej. Przygotowanie w air fryerze trwa chwilę, a efekt jest zachwycający. Składniki: Kotlety wykrojone z piersi kurczaka - 2szt Pesto z suszonych pomidorów - 1 łyżeczka Sambal oelek - 1 płaska łyżeczka (lub mniej, jeśli wolicie mniej ostre) Szynka szwarcwaldzka - 6 plasterków Kotlety z kurczaka lekko rozbijamy. Smarujemy pesto i sambalem. Najlepiej, aby kurczak marynował się co najmniej 2 godziny. Układamy 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej tak, aby lekko na siebie zachodziły. Układamy pierś i zawijamy szynką. Piersi układamy w air fryerze tak, aby zawinięcie szynki było na dole. Ustawiamy 180 stopni i 15-25 minut, w zależności od grubości piersi. Ja miałam cienkie plasterki piersi, więc wystarczyło jej 15 minut. W połowie czasu obracamy piersi - szynka będzie już się dobrze trzymała. Szynka na zewnątrz jest wypieczona i bardzo chrupiąca, a pierś w środku pozostaje soczysta.

Pizza na maślanym cieście

 

Pizza na grubym, puszystym, maślanym cieście drożdżowym.

Składniki:

  • Ciasto (na tortownicę 26cm):
  • Mąka pszenna - 200g
  • Drożdże - 15g
  • Mleko - 50ml
  • Jajko - 1szt
  • Masło - 25g
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Dodatki dowolne, u mnie:
  • Sos pomidorowy - 2 łyżki
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
  • Pieczarki - 2szt
  • Cebula - 1szt
  • Oliwki - 2 łyżki
  • Suszone pomidory - 2 plasterki
  • Szynka szwarcwaldzka - 2 plastry
  • Ser mozzarella - 4 plastry
  • Papryka jalapeno marynowana - 8 plasterków

Mleko podgrzewamy z masłem i cukrem, aż masło się rozpuści. Studzimy (powinno pozostać letnie). Mieszamy z pozostałymi składnikami na ciasto i dokładnie zagniatamy. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Po tym czasie wykładamy do tortownicy z papierem do pieczenia. Ciasto rozkładamy tak, aby na bokach był wyższy rant. Zostawiamy jeszcze na 15 minut.

Po tym czasie smarujemy sosem, posypujemy ziołami. Układamy pokrojone dodatki. 


Pieczemy w 220 stopniach przez ok 20 minut. Ciasto jest grube, chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku.  


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty