Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Ostra zupa z karczkiem i fasolą


Karczek świetnie sprawdza się w zupach - pozostaje miękki i soczysty. Do tego papryka, grzyby, fasola, makaron i mamy konkretną zupę na zimne dni. 

Składniki dla 4 osób:

  • Karczek - 600g
  • Pieczarki - 4szt
  • Grzyby suszone - 1 garść
  • Papryka zielona - 1/2 dużej
  • Cebula - 1szt
  • Makaron kolanka - 100g
  • Czerwona fasola - 1 puszka (wraz z częścią zalewy)
  • Ziele angielskie - 3szt
  • Liść laurowy - 3szt
  • Pieprz w ziarnach - 4szt
  • Koncentrat pomidorowy - 100g
  • Kostka rosołowa - 1 szt
  • Przyprawy: ostra papryka, chilli grys, pieprz ziołowy i mielony, gyros, mielone suszone pomidory

Karczek kroimy w kostkę. Zalewamy wodą, dodajemy grzyby suszone, kostkę, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz w kulkach. Gotujemy. Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień i dodajemy pokrojoną cebulę, paprykę, pieczarki oraz fasolę wraz z częścią zalewy (dla zagęszczenia), koncentrat pomidorowy i przyprawy. Po ok 30 minutach dodajemy makaron i gotujemy, aż będzie miękki. Doprawiamy do smaku.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty