Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Placki ziemniaczane z rydzami i oscypkiem


Chrupiące placki ziemniaczane z aromatycznym sosem rydzowym, posypane tartym oscypkiem. 

Składniki na 4 porcje:

  • Placki:
  • Ziemniak - 7 szt dużych
  • Cebula - 3 szt małe
  • Pieprz, sól
  • Jajko- 1 szt
  • Mąka - 4 łyżki
  • Olej do smażenia
  • Sos:
  • Rydze - 500g
  • Masło klarowane - 1 łyżka
  • Pieprz, sól
  • Dodatkowo:
  • Oscypek

Placki:
Ziemniaki trzemy na tarce. Odstawiamy na chwilę. Jeśli zbierze się dużo wody na wierzchu, część można odlać. Dodajemy jajko, cebulę pokrojoną w kostkę i mąkę. Mieszamy. Na oleju smażymy placki, aż z obu stron będą ładnie przyrumienione. Wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby zebrał nadmiar oleju i podajemy jak najszybciej - wtedy są najlepsze.

Sos:
Rydze dokładnie oczyszczamy. Kroimy na ćwiartki lub w paseczki. Dusimy na maśle klarowanym z pieprzem i solą pod przykryciem, aż puszczą sos. Rydze nie potrzebują dużo czasu - 10 minut wystarczy.

Placki podajemy z sosem, posypujemy tartym serem.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty