Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Zupa z pędami bambusa i miso


 Składniki na 4 porcje:

  • Kurczak, mięso z piersi lub udka bez kości - 300g
  • Pędy bambusa plastry w puszce - 140g
  • Marchew - 1 szt
  • Cebula - 1 szt
  • Papryka - 1 szt
  • Kapusta - 1/4 małej główki
  • Pieczarki - 150g
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Liście limonki kafir - 4 szt
  • Pasta miso - 2 łyżki
  • Ostra papryczka suszona - 1-2 szt
  • Pieprz do smaku
  • Makaron ryżowy - 200g
  • Sezam do posypania 

Kurczaka i paprykę kroimy w paseczki, marchew w słupki, pieczarki w plastry. Kapustę szatkujemy. Cebulę kroimy w piórka, czosnek na cienkie plasterki.
Mięso i warzywa zalewamy wodą, dodajemy suszoną papryczkę i liście limonki kafir. Gotujemy na małym ogniu 20-25 minut od zawrzenia wody.

W tym czasie przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron wykładamy do miseczek.

Zupę zdejmujemy z ognia. Dodajemy pastę miso i mieszamy (pasta nie powinna się gotować). Przyprawiamy do smaku. Sól nie będzie konieczna, bo pasta jest bardzo słona.

Gorącą zupą zalewamy makaron. Posypujemy sezamem. 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty