Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Zupa z pędami bambusa i miso


 Składniki na 4 porcje:

  • Kurczak, mięso z piersi lub udka bez kości - 300g
  • Pędy bambusa plastry w puszce - 140g
  • Marchew - 1 szt
  • Cebula - 1 szt
  • Papryka - 1 szt
  • Kapusta - 1/4 małej główki
  • Pieczarki - 150g
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Liście limonki kafir - 4 szt
  • Pasta miso - 2 łyżki
  • Ostra papryczka suszona - 1-2 szt
  • Pieprz do smaku
  • Makaron ryżowy - 200g
  • Sezam do posypania 

Kurczaka i paprykę kroimy w paseczki, marchew w słupki, pieczarki w plastry. Kapustę szatkujemy. Cebulę kroimy w piórka, czosnek na cienkie plasterki.
Mięso i warzywa zalewamy wodą, dodajemy suszoną papryczkę i liście limonki kafir. Gotujemy na małym ogniu 20-25 minut od zawrzenia wody.

W tym czasie przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron wykładamy do miseczek.

Zupę zdejmujemy z ognia. Dodajemy pastę miso i mieszamy (pasta nie powinna się gotować). Przyprawiamy do smaku. Sól nie będzie konieczna, bo pasta jest bardzo słona.

Gorącą zupą zalewamy makaron. Posypujemy sezamem. 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty