Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kremowy sernik ze słonym karmelem

Sernik z dodatkiem serka mascarpone - wyjątkowo delikatny, śmietankowy i kremowy. Polany domowym słonym karmelem i posypany prażonymi płatkami migdałowymi. Składniki: Spód: Herbatniki - 200g Masło - 80g Sernik: Twaróg - 500g (trzykrotnie zmielony lub z wiaderka) Mascarpone - 250g Śmietanka 30% - 150ml Cukier - 160g Jajka - 4szt Kasza manna - 2 łyżki Mąka ziemniaczana - 3 łyżki Likier amaretto - 2 łyżki (ewentualnie odrobina aromatu migdałowego) Słony karmel: Cukier - 100g Śmietanka 30% - 50ml Masło - 40g Sól - 1/4 łyżeczki Dodatkowo: Płatki migdałowe - 3 łyżki Spód. Herbatniki mielimy na gładki pył. Masło rozpuszczamy i wlewamy do herbatników. Dokładnie mieszamy. Tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy herbatniki i dociskamy tworząc równą powierzchnię. Masa serowa. Jajka ucieramy z cukrem, nie miksujemy. Dodajemy twaróg, mascarpone, śmietankę. Kiedy dobrze się połączą, dodajemy mąkę i kaszę mannę. Na końcu dodajemy likier amaretto. Masę serową wykładamy na spód. P

Cà Phê Trứng - Wietnamska kawa jajeczna

Bardziej swojsko - kawa z koglem moglem. Bardzo mocna, bardzo słodka i przepyszna. 

Składniki:

  • Espresso lub inna ulubiona mała mocna kawa - 3 porcje
  • Żółtko jaja - 2szt
  • Mleko skondensowane słodzone - 6 łyżek
  • *Cukier puder - 3 łyżki (jeśli używacie mleka niesłodzonego)

 

Żółtka ubijamy z mlekiem (i opcjonalnie cukrem). Można robić to trzepaczką lub mikserem. Ubita masa powinna być jasnożółta i dość gęsta.

Do filiżanek wlewamy mocną czarną kawę. Na górę delikatnie nakładamy łyżką masę jajeczną.

 

 

 

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Polecam! Nawet moja mama, kawowa tradycjonalistka, była zadowolona

      Usuń
  2. Koniecznie musimy wypróbować! To może być naprawdę ciekawe doświadczenie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty