Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Cà Phê Trứng - Wietnamska kawa jajeczna

Bardziej swojsko - kawa z koglem moglem. Bardzo mocna, bardzo słodka i przepyszna. 

Składniki:

  • Espresso lub inna ulubiona mała mocna kawa - 3 porcje
  • Żółtko jaja - 2szt
  • Mleko skondensowane słodzone - 6 łyżek
  • *Cukier puder - 3 łyżki (jeśli używacie mleka niesłodzonego)

 

Żółtka ubijamy z mlekiem (i opcjonalnie cukrem). Można robić to trzepaczką lub mikserem. Ubita masa powinna być jasnożółta i dość gęsta.

Do filiżanek wlewamy mocną czarną kawę. Na górę delikatnie nakładamy łyżką masę jajeczną.

 

 

 

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Polecam! Nawet moja mama, kawowa tradycjonalistka, była zadowolona

      Usuń
  2. Koniecznie musimy wypróbować! To może być naprawdę ciekawe doświadczenie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty