Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pierś z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej (z airfryera)

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarcwaldzkiej. Przygotowanie w air fryerze trwa chwilę, a efekt jest zachwycający. Składniki: Kotlety wykrojone z piersi kurczaka - 2szt Pesto z suszonych pomidorów - 1 łyżeczka Sambal oelek - 1 płaska łyżeczka (lub mniej, jeśli wolicie mniej ostre) Szynka szwarcwaldzka - 6 plasterków Kotlety z kurczaka lekko rozbijamy. Smarujemy pesto i sambalem. Najlepiej, aby kurczak marynował się co najmniej 2 godziny. Układamy 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej tak, aby lekko na siebie zachodziły. Układamy pierś i zawijamy szynką. Piersi układamy w air fryerze tak, aby zawinięcie szynki było na dole. Ustawiamy 180 stopni i 15-25 minut, w zależności od grubości piersi. Ja miałam cienkie plasterki piersi, więc wystarczyło jej 15 minut. W połowie czasu obracamy piersi - szynka będzie już się dobrze trzymała. Szynka na zewnątrz jest wypieczona i bardzo chrupiąca, a pierś w środku pozostaje soczysta.

Łosoś zapiekany z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Filet z łososia z suszonymi pomidorami i włoskimi ziołami zapiekany pod mozzarellą. Robi się błyskawicznie i smakuje wybornie! 

Składniki:

  • Łosoś filet - 2 kawałki (u mnie ok 400g)
  • Suszone pomidory - 60g
  • Mozzarella - 2 plastry
  • Sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • Olej - 1 łyżka

Formę do pieczenia smarujemy olejem. Łososia nacieramy solą i pieprzem, układamy w naczyniu. Na łososiu kładziemy pokrojone suszone pomidory i kawałki mozzarelli. Posypujemy ziołami prowansalskimi.



Pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut.



 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty