Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pierś z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej (z airfryera)

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarcwaldzkiej. Przygotowanie w air fryerze trwa chwilę, a efekt jest zachwycający. Składniki: Kotlety wykrojone z piersi kurczaka - 2szt Pesto z suszonych pomidorów - 1 łyżeczka Sambal oelek - 1 płaska łyżeczka (lub mniej, jeśli wolicie mniej ostre) Szynka szwarcwaldzka - 6 plasterków Kotlety z kurczaka lekko rozbijamy. Smarujemy pesto i sambalem. Najlepiej, aby kurczak marynował się co najmniej 2 godziny. Układamy 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej tak, aby lekko na siebie zachodziły. Układamy pierś i zawijamy szynką. Piersi układamy w air fryerze tak, aby zawinięcie szynki było na dole. Ustawiamy 180 stopni i 15-25 minut, w zależności od grubości piersi. Ja miałam cienkie plasterki piersi, więc wystarczyło jej 15 minut. W połowie czasu obracamy piersi - szynka będzie już się dobrze trzymała. Szynka na zewnątrz jest wypieczona i bardzo chrupiąca, a pierś w środku pozostaje soczysta.

Chrupiąca pizza z figą, salami i serem lazur


Puszyste i chrupiące drożdżowe ciasto ze świetnymi dodatkami. Figa idealnie pasuje do sera z pleśnią i salami. 

Składniki 2 pizze wielkości dużego talerza:

  • Mąka pszenna - 250g
  • Woda ciepła - 140ml
  • Drożdże suche - 4g
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Oliwa - 1,5 łyżki
  • Kasza manna do podsypywania
  • Dodatki:
  • Dżem figowy - 2 łyżki
  • Sos pomidorowy - 2 łyżki
  • Salami - 4 plastry
  • Ser lazur - 120g
  • Pomidory suszone - 2-3 plasterki
  • Papryka - 1/4 szt
  • Pieczarki - 2-3 szt
  • Cebula - 1 mała
  • Papryka jalapeno marynowana - kilka plasterków
  • Zioła prowansalskie

 Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z mąką, oliwą, solą. Zarabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Ciasto dzielimy na pół. Z każdej połówki wyrabiamy kulkę i podsypując kaszą, wałkujemy. Smarujemy dżemem figowym i sosem pomidorowym. Układamy pokrojone dodatki. Posypujemy ziołami prowansalskimi.

Ja piekę pizzę na kamieniu w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni. W zależności od grubości pizza piecze się od 5 - 12 minut.


Pizzę podajemy od razu po wyjęciu z pieca. 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty