Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pierś z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej (z airfryera)

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarcwaldzkiej. Przygotowanie w air fryerze trwa chwilę, a efekt jest zachwycający. Składniki: Kotlety wykrojone z piersi kurczaka - 2szt Pesto z suszonych pomidorów - 1 łyżeczka Sambal oelek - 1 płaska łyżeczka (lub mniej, jeśli wolicie mniej ostre) Szynka szwarcwaldzka - 6 plasterków Kotlety z kurczaka lekko rozbijamy. Smarujemy pesto i sambalem. Najlepiej, aby kurczak marynował się co najmniej 2 godziny. Układamy 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej tak, aby lekko na siebie zachodziły. Układamy pierś i zawijamy szynką. Piersi układamy w air fryerze tak, aby zawinięcie szynki było na dole. Ustawiamy 180 stopni i 15-25 minut, w zależności od grubości piersi. Ja miałam cienkie plasterki piersi, więc wystarczyło jej 15 minut. W połowie czasu obracamy piersi - szynka będzie już się dobrze trzymała. Szynka na zewnątrz jest wypieczona i bardzo chrupiąca, a pierś w środku pozostaje soczysta.

Klopsy rybne w pomidorowo-ziołowym sosie


 Klopsiki rybne gotowane w pomidorowym sosie ze świeżymi, aromatycznymi ziołami. 

Składniki na 3 porcje:

  • Klopsy:
  • Filet rybny (u mnie pstrąg łososiowy) - 300g
  • Jajko - 1szt
  • Bułka tarta - ok 2-3 łyżki
  • Otręby - 1 łyżka
  • Sól, pieprz, papryka słodka, sumak
  • Sos:
  • Pomidory z puszki - 400g
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Olej - 1 łyżka
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Sriracha - 1 łyżeczka
  • Świeże zioła - tymianek i rozmaryn - po 1 gałązce
  • Sól pieprz
  • Dodatkowo:
  • Ryż - 150g
  • Curry - 1 łyżeczka

 Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją, ale do wody zamiast soli dodajemy curry.

Filet blendujemy. Dodajemy jajko, przyprawy, otręby i bułkę tartą. mieszamy. Odrywamy po kawałku masy i formujemy klopsiki. Odstawiamy na talerz posypany bułką tartą, dzięki temu nie będą się kleić.

Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy. Smażymy na oleju, aż cebula się zeszkli. Zalewamy pomidorami, dodajemy koncentrat, srirachę i zioła. Dusimy pod przykryciem 10-15 minut. Wyjmujemy zioła, doprawiamy. Sos można zmiksować na gładko, lub zostawić z kawałkami warzyw.

Do sosu wkładamy klopsiki. Gotujemy ok 15 minut, co jakiś czas obracając.


 Klopsiki podajemy z ryżem.


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty