Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Klopsy rybne w pomidorowo-ziołowym sosie


 Klopsiki rybne gotowane w pomidorowym sosie ze świeżymi, aromatycznymi ziołami. 

Składniki na 3 porcje:

  • Klopsy:
  • Filet rybny (u mnie pstrąg łososiowy) - 300g
  • Jajko - 1szt
  • Bułka tarta - ok 2-3 łyżki
  • Otręby - 1 łyżka
  • Sól, pieprz, papryka słodka, sumak
  • Sos:
  • Pomidory z puszki - 400g
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Olej - 1 łyżka
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Sriracha - 1 łyżeczka
  • Świeże zioła - tymianek i rozmaryn - po 1 gałązce
  • Sól pieprz
  • Dodatkowo:
  • Ryż - 150g
  • Curry - 1 łyżeczka

 Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją, ale do wody zamiast soli dodajemy curry.

Filet blendujemy. Dodajemy jajko, przyprawy, otręby i bułkę tartą. mieszamy. Odrywamy po kawałku masy i formujemy klopsiki. Odstawiamy na talerz posypany bułką tartą, dzięki temu nie będą się kleić.

Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy. Smażymy na oleju, aż cebula się zeszkli. Zalewamy pomidorami, dodajemy koncentrat, srirachę i zioła. Dusimy pod przykryciem 10-15 minut. Wyjmujemy zioła, doprawiamy. Sos można zmiksować na gładko, lub zostawić z kawałkami warzyw.

Do sosu wkładamy klopsiki. Gotujemy ok 15 minut, co jakiś czas obracając.


 Klopsiki podajemy z ryżem.


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty