Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kremowy sernik ze słonym karmelem

Sernik z dodatkiem serka mascarpone - wyjątkowo delikatny, śmietankowy i kremowy. Polany domowym słonym karmelem i posypany prażonymi płatkami migdałowymi. Składniki: Spód: Herbatniki - 200g Masło - 80g Sernik: Twaróg - 500g (trzykrotnie zmielony lub z wiaderka) Mascarpone - 250g Śmietanka 30% - 150ml Cukier - 160g Jajka - 4szt Kasza manna - 2 łyżki Mąka ziemniaczana - 3 łyżki Likier amaretto - 2 łyżki (ewentualnie odrobina aromatu migdałowego) Słony karmel: Cukier - 100g Śmietanka 30% - 50ml Masło - 40g Sól - 1/4 łyżeczki Dodatkowo: Płatki migdałowe - 3 łyżki Spód. Herbatniki mielimy na gładki pył. Masło rozpuszczamy i wlewamy do herbatników. Dokładnie mieszamy. Tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy herbatniki i dociskamy tworząc równą powierzchnię. Masa serowa. Jajka ucieramy z cukrem, nie miksujemy. Dodajemy twaróg, mascarpone, śmietankę. Kiedy dobrze się połączą, dodajemy mąkę i kaszę mannę. Na końcu dodajemy likier amaretto. Masę serową wykładamy na spód. P

Klopsy rybne w pomidorowo-ziołowym sosie


 Klopsiki rybne gotowane w pomidorowym sosie ze świeżymi, aromatycznymi ziołami. 

Składniki na 3 porcje:

  • Klopsy:
  • Filet rybny (u mnie pstrąg łososiowy) - 300g
  • Jajko - 1szt
  • Bułka tarta - ok 2-3 łyżki
  • Otręby - 1 łyżka
  • Sól, pieprz, papryka słodka, sumak
  • Sos:
  • Pomidory z puszki - 400g
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Olej - 1 łyżka
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Sriracha - 1 łyżeczka
  • Świeże zioła - tymianek i rozmaryn - po 1 gałązce
  • Sól pieprz
  • Dodatkowo:
  • Ryż - 150g
  • Curry - 1 łyżeczka

 Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją, ale do wody zamiast soli dodajemy curry.

Filet blendujemy. Dodajemy jajko, przyprawy, otręby i bułkę tartą. mieszamy. Odrywamy po kawałku masy i formujemy klopsiki. Odstawiamy na talerz posypany bułką tartą, dzięki temu nie będą się kleić.

Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy. Smażymy na oleju, aż cebula się zeszkli. Zalewamy pomidorami, dodajemy koncentrat, srirachę i zioła. Dusimy pod przykryciem 10-15 minut. Wyjmujemy zioła, doprawiamy. Sos można zmiksować na gładko, lub zostawić z kawałkami warzyw.

Do sosu wkładamy klopsiki. Gotujemy ok 15 minut, co jakiś czas obracając.


 Klopsiki podajemy z ryżem.


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty