Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kremowy sernik ze słonym karmelem

Sernik z dodatkiem serka mascarpone - wyjątkowo delikatny, śmietankowy i kremowy. Polany domowym słonym karmelem i posypany prażonymi płatkami migdałowymi. Składniki: Spód: Herbatniki - 200g Masło - 80g Sernik: Twaróg - 500g (trzykrotnie zmielony lub z wiaderka) Mascarpone - 250g Śmietanka 30% - 150ml Cukier - 160g Jajka - 4szt Kasza manna - 2 łyżki Mąka ziemniaczana - 3 łyżki Likier amaretto - 2 łyżki (ewentualnie odrobina aromatu migdałowego) Słony karmel: Cukier - 100g Śmietanka 30% - 50ml Masło - 40g Sól - 1/4 łyżeczki Dodatkowo: Płatki migdałowe - 3 łyżki Spód. Herbatniki mielimy na gładki pył. Masło rozpuszczamy i wlewamy do herbatników. Dokładnie mieszamy. Tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy herbatniki i dociskamy tworząc równą powierzchnię. Masa serowa. Jajka ucieramy z cukrem, nie miksujemy. Dodajemy twaróg, mascarpone, śmietankę. Kiedy dobrze się połączą, dodajemy mąkę i kaszę mannę. Na końcu dodajemy likier amaretto. Masę serową wykładamy na spód. P

Sałatka z burakiem i twarogiem wędzonym


 Bardzo polskie smaki: burak, ogórek kiszony i wędzony twaróg. Pyszna i zdrowa sałatka. 

Składniki:

  • Twaróg wędzony - 75g
  • Burak - 2szt
  • Ogórek kiszony - 2szt
  • Mix sałat (u mnie liście młodej botwinki z rukolą) - 2 garście
  • Sos:
  • Olej - 1 łyżka
  • Ocet (np. jabłkowy) - 1 łyżka
  • Pieprz ziołowy - 1 łyżeczka płaska
  • Sól i pieprz do smaku

 Buraki myjemy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, zamykamy i pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Sprawdzamy, czy są miękkie (jeśli widelec wchodzi bez problemu są już dobre). Ewentualnie dopiekamy jeszcze 10 minut.

Po ostudzeniu buraki w kroimy kostkę. Ogórki kiszone kroimy w plasterki, twaróg kruszymy w rękach. Mieszamy warzywa razem ze składnikami sosu. Doprawiamy do smaku.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty