Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka z burakiem i twarogiem wędzonym


 Bardzo polskie smaki: burak, ogórek kiszony i wędzony twaróg. Pyszna i zdrowa sałatka. 

Składniki:

  • Twaróg wędzony - 75g
  • Burak - 2szt
  • Ogórek kiszony - 2szt
  • Mix sałat (u mnie liście młodej botwinki z rukolą) - 2 garście
  • Sos:
  • Olej - 1 łyżka
  • Ocet (np. jabłkowy) - 1 łyżka
  • Pieprz ziołowy - 1 łyżeczka płaska
  • Sól i pieprz do smaku

 Buraki myjemy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, zamykamy i pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Sprawdzamy, czy są miękkie (jeśli widelec wchodzi bez problemu są już dobre). Ewentualnie dopiekamy jeszcze 10 minut.

Po ostudzeniu buraki w kroimy kostkę. Ogórki kiszone kroimy w plasterki, twaróg kruszymy w rękach. Mieszamy warzywa razem ze składnikami sosu. Doprawiamy do smaku.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty