Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pierś z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej (z airfryera)

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarcwaldzkiej. Przygotowanie w air fryerze trwa chwilę, a efekt jest zachwycający. Składniki: Kotlety wykrojone z piersi kurczaka - 2szt Pesto z suszonych pomidorów - 1 łyżeczka Sambal oelek - 1 płaska łyżeczka (lub mniej, jeśli wolicie mniej ostre) Szynka szwarcwaldzka - 6 plasterków Kotlety z kurczaka lekko rozbijamy. Smarujemy pesto i sambalem. Najlepiej, aby kurczak marynował się co najmniej 2 godziny. Układamy 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej tak, aby lekko na siebie zachodziły. Układamy pierś i zawijamy szynką. Piersi układamy w air fryerze tak, aby zawinięcie szynki było na dole. Ustawiamy 180 stopni i 15-25 minut, w zależności od grubości piersi. Ja miałam cienkie plasterki piersi, więc wystarczyło jej 15 minut. W połowie czasu obracamy piersi - szynka będzie już się dobrze trzymała. Szynka na zewnątrz jest wypieczona i bardzo chrupiąca, a pierś w środku pozostaje soczysta.

Sałatka z burakiem i twarogiem wędzonym


 Bardzo polskie smaki: burak, ogórek kiszony i wędzony twaróg. Pyszna i zdrowa sałatka. 

Składniki:

  • Twaróg wędzony - 75g
  • Burak - 2szt
  • Ogórek kiszony - 2szt
  • Mix sałat (u mnie liście młodej botwinki z rukolą) - 2 garście
  • Sos:
  • Olej - 1 łyżka
  • Ocet (np. jabłkowy) - 1 łyżka
  • Pieprz ziołowy - 1 łyżeczka płaska
  • Sól i pieprz do smaku

 Buraki myjemy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, zamykamy i pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Sprawdzamy, czy są miękkie (jeśli widelec wchodzi bez problemu są już dobre). Ewentualnie dopiekamy jeszcze 10 minut.

Po ostudzeniu buraki w kroimy kostkę. Ogórki kiszone kroimy w plasterki, twaróg kruszymy w rękach. Mieszamy warzywa razem ze składnikami sosu. Doprawiamy do smaku.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty