Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Wytrawne drożdżówki z serem / mini pizze

 

Wyglądem przypominają tradycyjne okrągłe drożdżówki z serem, ale zaskakują smakiem. Wędzony twaróg, szynka, oliwki i figa komponują się idealnie.  

Składniki na 4 drożdżówki:

  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 250g
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Drożdże świeże - 15g
  • Masło - 25g
  • Mleko - 100ml
  • Jajko - 1szt
  • Sól - szczypta
  • Dodatki:
  • Twaróg wędzony - 200g
  • Żółtko jaja - 1szt
  • Oliwki zielone - 20szt
  • Szynka szwarcwaldzka - 4 plastry
  • Papryka jalapeno marynowana - 4 plasterki
  • Figa - 1szt
  • Chilli grys do posypania
  • Białko - 1szt do nasmarowania

Mleko podgrzewamy z masłem i cukrem. Masło musi się zupełnie roztopić. Odstawiamy na chwilę - powinno być letnie. Dodajmy drożdże i mieszamy. Łączymy z mąką, jajkiem i solą, zarabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej z nich robimy kulkę, rozpłaszczamy i formujemy drożdżówkę w wyższym rantem. Układamy drożdżówki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  


Twaróg wędzony rozgniatamy widelcem. Dodajemy żółtko i dokładnie mieszamy. Masę serową układamy na cieście.


W ser wbijamy zwinięte plasterki szynki, oliwki, jalapeno i ćwiartki fig. Posypujemy chilli. Oczywiście dodatki można modyfikować.

Boki drożdżówek smarujemy rozbełtanym białkiem.  


Drożdżówki pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Studzimy. 


  

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty