Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pierś z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej (z airfryera)

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarcwaldzkiej. Przygotowanie w air fryerze trwa chwilę, a efekt jest zachwycający. Składniki: Kotlety wykrojone z piersi kurczaka - 2szt Pesto z suszonych pomidorów - 1 łyżeczka Sambal oelek - 1 płaska łyżeczka (lub mniej, jeśli wolicie mniej ostre) Szynka szwarcwaldzka - 6 plasterków Kotlety z kurczaka lekko rozbijamy. Smarujemy pesto i sambalem. Najlepiej, aby kurczak marynował się co najmniej 2 godziny. Układamy 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej tak, aby lekko na siebie zachodziły. Układamy pierś i zawijamy szynką. Piersi układamy w air fryerze tak, aby zawinięcie szynki było na dole. Ustawiamy 180 stopni i 15-25 minut, w zależności od grubości piersi. Ja miałam cienkie plasterki piersi, więc wystarczyło jej 15 minut. W połowie czasu obracamy piersi - szynka będzie już się dobrze trzymała. Szynka na zewnątrz jest wypieczona i bardzo chrupiąca, a pierś w środku pozostaje soczysta.

Wytrawne drożdżówki z serem / mini pizze

 

Wyglądem przypominają tradycyjne okrągłe drożdżówki z serem, ale zaskakują smakiem. Wędzony twaróg, szynka, oliwki i figa komponują się idealnie.  

Składniki na 4 drożdżówki:

  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 250g
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Drożdże świeże - 15g
  • Masło - 25g
  • Mleko - 100ml
  • Jajko - 1szt
  • Sól - szczypta
  • Dodatki:
  • Twaróg wędzony - 200g
  • Żółtko jaja - 1szt
  • Oliwki zielone - 20szt
  • Szynka szwarcwaldzka - 4 plastry
  • Papryka jalapeno marynowana - 4 plasterki
  • Figa - 1szt
  • Chilli grys do posypania
  • Białko - 1szt do nasmarowania

Mleko podgrzewamy z masłem i cukrem. Masło musi się zupełnie roztopić. Odstawiamy na chwilę - powinno być letnie. Dodajmy drożdże i mieszamy. Łączymy z mąką, jajkiem i solą, zarabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej z nich robimy kulkę, rozpłaszczamy i formujemy drożdżówkę w wyższym rantem. Układamy drożdżówki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  


Twaróg wędzony rozgniatamy widelcem. Dodajemy żółtko i dokładnie mieszamy. Masę serową układamy na cieście.


W ser wbijamy zwinięte plasterki szynki, oliwki, jalapeno i ćwiartki fig. Posypujemy chilli. Oczywiście dodatki można modyfikować.

Boki drożdżówek smarujemy rozbełtanym białkiem.  


Drożdżówki pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Studzimy. 


  

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty