Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Wytrawne drożdżówki z serem / mini pizze

 

Wyglądem przypominają tradycyjne okrągłe drożdżówki z serem, ale zaskakują smakiem. Wędzony twaróg, szynka, oliwki i figa komponują się idealnie.  

Składniki na 4 drożdżówki:

  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 250g
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Drożdże świeże - 15g
  • Masło - 25g
  • Mleko - 100ml
  • Jajko - 1szt
  • Sól - szczypta
  • Dodatki:
  • Twaróg wędzony - 200g
  • Żółtko jaja - 1szt
  • Oliwki zielone - 20szt
  • Szynka szwarcwaldzka - 4 plastry
  • Papryka jalapeno marynowana - 4 plasterki
  • Figa - 1szt
  • Chilli grys do posypania
  • Białko - 1szt do nasmarowania

Mleko podgrzewamy z masłem i cukrem. Masło musi się zupełnie roztopić. Odstawiamy na chwilę - powinno być letnie. Dodajmy drożdże i mieszamy. Łączymy z mąką, jajkiem i solą, zarabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej z nich robimy kulkę, rozpłaszczamy i formujemy drożdżówkę w wyższym rantem. Układamy drożdżówki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  


Twaróg wędzony rozgniatamy widelcem. Dodajemy żółtko i dokładnie mieszamy. Masę serową układamy na cieście.


W ser wbijamy zwinięte plasterki szynki, oliwki, jalapeno i ćwiartki fig. Posypujemy chilli. Oczywiście dodatki można modyfikować.

Boki drożdżówek smarujemy rozbełtanym białkiem.  


Drożdżówki pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Studzimy. 


  

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty