Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka z figą i wędzonym twarogiem


Wędzony twaróg ma mocny smak i zapach. Świetnie sprawdza w połączeniu z warzywami, figami i octem balsamicznym. 

Składniki na 2 porcje:

  • Rukola - 3 garście
  • Pomidor - 1 duży
  • Ogórek - 1szt
  • Rzodkiewka - 2 szt
  • Papryka - 1/2 szt
  • Figa - 1szt
  • Ser wędzony - 75g
  • Sos:
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Zioła (u mnie majeranek, tymianek, oregano) - 1 łyżeczka
  • Pieprz

Składniki na sos mieszamy.

Pomidora, ogórka i rzodkiewki kroimy w plasterki, paprykę w paski. Mieszamy z rukolą. Wędzony twaróg kruszymy w rękach lub rozdrabniamy widelcem i posypujemy nim warzywa. Na górze układamy pokrojone figi i całość polewamy sosem.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty