Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Karp pieczony w ziołach

 

Ryba pieczona w aromatycznych ziołach z papryką. 

Składniki:

  • Karp sprawiony - 1szt (ok 1 kg)
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżka płaska
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Papryka ostra - 1/2 łyżeczki
  • Sól gruboziarnista - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz, pieprz ziołowy
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Olej do nasmarowania naczynia

Karpia czyścimy i osuszamy. W środku polewamy go sokiem z cytryny. Przyprawami i ziołami smarujemy w środku i na zewnątrz. Układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. 




Karpia pieczemy w zamkniętym naczyniu w 180 stopniach przez 50-60 minut. Długość pieczenia zależy oczywiście od wielkości ryby.

Karpia podajemy z frytkami, ryżem lub ziemniakami i surówką. 

 
 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty