Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pierś z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej (z airfryera)

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarcwaldzkiej. Przygotowanie w air fryerze trwa chwilę, a efekt jest zachwycający. Składniki: Kotlety wykrojone z piersi kurczaka - 2szt Pesto z suszonych pomidorów - 1 łyżeczka Sambal oelek - 1 płaska łyżeczka (lub mniej, jeśli wolicie mniej ostre) Szynka szwarcwaldzka - 6 plasterków Kotlety z kurczaka lekko rozbijamy. Smarujemy pesto i sambalem. Najlepiej, aby kurczak marynował się co najmniej 2 godziny. Układamy 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej tak, aby lekko na siebie zachodziły. Układamy pierś i zawijamy szynką. Piersi układamy w air fryerze tak, aby zawinięcie szynki było na dole. Ustawiamy 180 stopni i 15-25 minut, w zależności od grubości piersi. Ja miałam cienkie plasterki piersi, więc wystarczyło jej 15 minut. W połowie czasu obracamy piersi - szynka będzie już się dobrze trzymała. Szynka na zewnątrz jest wypieczona i bardzo chrupiąca, a pierś w środku pozostaje soczysta.

Karp pieczony w ziołach

 

Ryba pieczona w aromatycznych ziołach z papryką. 

Składniki:

  • Karp sprawiony - 1szt (ok 1 kg)
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżka płaska
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Papryka ostra - 1/2 łyżeczki
  • Sól gruboziarnista - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz, pieprz ziołowy
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Olej do nasmarowania naczynia

Karpia czyścimy i osuszamy. W środku polewamy go sokiem z cytryny. Przyprawami i ziołami smarujemy w środku i na zewnątrz. Układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. 




Karpia pieczemy w zamkniętym naczyniu w 180 stopniach przez 50-60 minut. Długość pieczenia zależy oczywiście od wielkości ryby.

Karpia podajemy z frytkami, ryżem lub ziemniakami i surówką. 

 
 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty