Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kremowy sernik ze słonym karmelem

Sernik z dodatkiem serka mascarpone - wyjątkowo delikatny, śmietankowy i kremowy. Polany domowym słonym karmelem i posypany prażonymi płatkami migdałowymi. Składniki: Spód: Herbatniki - 200g Masło - 80g Sernik: Twaróg - 500g (trzykrotnie zmielony lub z wiaderka) Mascarpone - 250g Śmietanka 30% - 150ml Cukier - 160g Jajka - 4szt Kasza manna - 2 łyżki Mąka ziemniaczana - 3 łyżki Likier amaretto - 2 łyżki (ewentualnie odrobina aromatu migdałowego) Słony karmel: Cukier - 100g Śmietanka 30% - 50ml Masło - 40g Sól - 1/4 łyżeczki Dodatkowo: Płatki migdałowe - 3 łyżki Spód. Herbatniki mielimy na gładki pył. Masło rozpuszczamy i wlewamy do herbatników. Dokładnie mieszamy. Tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy herbatniki i dociskamy tworząc równą powierzchnię. Masa serowa. Jajka ucieramy z cukrem, nie miksujemy. Dodajemy twaróg, mascarpone, śmietankę. Kiedy dobrze się połączą, dodajemy mąkę i kaszę mannę. Na końcu dodajemy likier amaretto. Masę serową wykładamy na spód. P

Karp pieczony w ziołach

 

Ryba pieczona w aromatycznych ziołach z papryką. 

Składniki:

  • Karp sprawiony - 1szt (ok 1 kg)
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżka płaska
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Papryka ostra - 1/2 łyżeczki
  • Sól gruboziarnista - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz, pieprz ziołowy
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Olej do nasmarowania naczynia

Karpia czyścimy i osuszamy. W środku polewamy go sokiem z cytryny. Przyprawami i ziołami smarujemy w środku i na zewnątrz. Układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. 




Karpia pieczemy w zamkniętym naczyniu w 180 stopniach przez 50-60 minut. Długość pieczenia zależy oczywiście od wielkości ryby.

Karpia podajemy z frytkami, ryżem lub ziemniakami i surówką. 

 
 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty