Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Pizza ze szpinakiem, jajkiem i boczkiem

Chrupiące drożdżowe pizze z nietypowymi dodatkami. Smakują wyśmienicie. 

Składniki na 2 duże pizze:

  • Mąka pszenna - 250g
  • Woda ciepła - 140ml
  • Drożdże suche - 4g
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Oliwa - 1,5 łyżki
  • Kasza manna do podsypywania
  • Dodatki:
  • Szpinak mrożony - 200g
  • Masło - 1 łyżka
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Pieprz, sól
  • Boczek - 4 cieniutki plastry
  • Jajko - 2 szt
  • Ser tarty - 2 łyżki

Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z mąką, oliwą, solą. Zarabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Kiedy ciasto wyrasta podsmażamy na maśle przeciśnięty czosnek. Dodajemy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy ok 10 minut. Szpinak powinien być dość gęsty.

Ciasto dzielimy na pół. Z każdej połówki wyrabiamy kulkę i podsypując kaszą, wałkujemy. Tym razem robiłam podłużne, ale mogą być oczywiście okrągłe. Ważne, aby miały wyższy rant - dzięki temu jajka nie wyleją się poza pizzę. 

 
Na pizze wykładamy szpinak, posypujemy tartym serem, układamy plastry boczku. Na środku robimy zagłębienie w szpinaku i wbijamy do niego jajko.

Ja piekę pizzę na kamieniu w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni. W zależności od grubości pizza piecze się od 5 - 12 minut.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty