Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Pizza ze szpinakiem, jajkiem i boczkiem
Chrupiące drożdżowe pizze z nietypowymi dodatkami. Smakują wyśmienicie.
Składniki na 2 duże pizze:
- Mąka pszenna - 250g
- Woda ciepła - 140ml
- Drożdże suche - 4g
- Cukier - 1 łyżeczka
- Sól - 1/2 łyżeczki
- Oliwa - 1,5 łyżki
- Kasza manna do podsypywania
- Dodatki:
- Szpinak mrożony - 200g
- Masło - 1 łyżka
- Czosnek - 2 ząbki
- Pieprz, sól
- Boczek - 4 cieniutki plastry
- Jajko - 2 szt
- Ser tarty - 2 łyżki
Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie.
Zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z mąką, oliwą, solą.
Zarabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Przykrywamy folią lub ściereczką
i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Kiedy ciasto wyrasta podsmażamy na maśle przeciśnięty czosnek. Dodajemy
szpinak, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy ok 10 minut. Szpinak
powinien być dość gęsty.
Ciasto dzielimy na pół. Z każdej połówki wyrabiamy kulkę i podsypując
kaszą, wałkujemy. Tym razem robiłam podłużne, ale mogą być oczywiście
okrągłe. Ważne, aby miały wyższy rant - dzięki temu jajka nie wyleją się
poza pizzę.
Na pizze wykładamy szpinak, posypujemy tartym serem, układamy plastry boczku. Na środku robimy zagłębienie w szpinaku i wbijamy do niego jajko.
Ja piekę pizzę na kamieniu w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni. W zależności od grubości pizza piecze się od 5 - 12 minut.
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz