Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Surówka z kapusty i czarnej rzepy


Chrupiąca surówka ze świeżych warzyw. Czarna rzepa zawiera potas, żelazo, wapń, magnez, siarkę, fosfor i mnóstwo witamin. Warto włączyć ją do swojego menu.

 Składniki:

  • Kapusta biała - 1/4 średniej główki
  • Rzepa czarna - 2 szt
  • Marchew - 2 szt
  • Sos:
  • Olej - 2 łyżki
  • Ocet np. jabłkowy - 2 łyżki
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sezam do posypania

Składniki sosu mieszamy.
Kapustę szatkujemy. Marchew i rzepę obieramy i ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Warzywa mieszamy z sosem, wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Przed podaniem posypujemy sezamem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty