Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kremowy sernik ze słonym karmelem

Sernik z dodatkiem serka mascarpone - wyjątkowo delikatny, śmietankowy i kremowy. Polany domowym słonym karmelem i posypany prażonymi płatkami migdałowymi. Składniki: Spód: Herbatniki - 200g Masło - 80g Sernik: Twaróg - 500g (trzykrotnie zmielony lub z wiaderka) Mascarpone - 250g Śmietanka 30% - 150ml Cukier - 160g Jajka - 4szt Kasza manna - 2 łyżki Mąka ziemniaczana - 3 łyżki Likier amaretto - 2 łyżki (ewentualnie odrobina aromatu migdałowego) Słony karmel: Cukier - 100g Śmietanka 30% - 50ml Masło - 40g Sól - 1/4 łyżeczki Dodatkowo: Płatki migdałowe - 3 łyżki Spód. Herbatniki mielimy na gładki pył. Masło rozpuszczamy i wlewamy do herbatników. Dokładnie mieszamy. Tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy herbatniki i dociskamy tworząc równą powierzchnię. Masa serowa. Jajka ucieramy z cukrem, nie miksujemy. Dodajemy twaróg, mascarpone, śmietankę. Kiedy dobrze się połączą, dodajemy mąkę i kaszę mannę. Na końcu dodajemy likier amaretto. Masę serową wykładamy na spód. P

Surówka z kapusty i czarnej rzepy


Chrupiąca surówka ze świeżych warzyw. Czarna rzepa zawiera potas, żelazo, wapń, magnez, siarkę, fosfor i mnóstwo witamin. Warto włączyć ją do swojego menu.

 Składniki:

  • Kapusta biała - 1/4 średniej główki
  • Rzepa czarna - 2 szt
  • Marchew - 2 szt
  • Sos:
  • Olej - 2 łyżki
  • Ocet np. jabłkowy - 2 łyżki
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sezam do posypania

Składniki sosu mieszamy.
Kapustę szatkujemy. Marchew i rzepę obieramy i ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Warzywa mieszamy z sosem, wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Przed podaniem posypujemy sezamem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty