Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pierś z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej (z airfryera)

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarcwaldzkiej. Przygotowanie w air fryerze trwa chwilę, a efekt jest zachwycający. Składniki: Kotlety wykrojone z piersi kurczaka - 2szt Pesto z suszonych pomidorów - 1 łyżeczka Sambal oelek - 1 płaska łyżeczka (lub mniej, jeśli wolicie mniej ostre) Szynka szwarcwaldzka - 6 plasterków Kotlety z kurczaka lekko rozbijamy. Smarujemy pesto i sambalem. Najlepiej, aby kurczak marynował się co najmniej 2 godziny. Układamy 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej tak, aby lekko na siebie zachodziły. Układamy pierś i zawijamy szynką. Piersi układamy w air fryerze tak, aby zawinięcie szynki było na dole. Ustawiamy 180 stopni i 15-25 minut, w zależności od grubości piersi. Ja miałam cienkie plasterki piersi, więc wystarczyło jej 15 minut. W połowie czasu obracamy piersi - szynka będzie już się dobrze trzymała. Szynka na zewnątrz jest wypieczona i bardzo chrupiąca, a pierś w środku pozostaje soczysta.

Drożdżowy strudel z jabłkiem i dynią


 Puszyste drożdżowe ciasto z nadzieniem jabłkowo-dyniowym z cynamonem. Idealne jesienne ciasto. 

Składniki:

  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 400g
  • Drożdże świeże - 25g
  • Cukier - 50g
  • Mleko - 100ml
  • Masło - 50g
  • Jajko - 1szt
  • Sól - szczypta
  • Farsz:
  • Jabłka (obrane, bez gniazd nasiennych) - 400g
  • Dynia (sam miąższ) - 400g
  • Cukier - 2 łyżki
  • Masło - 1 łyżka
  • Cynamon - 1 płaska łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżka 
  • Dodatkowo:
  • Jajko - 1szt - do nasmarowania przed pieczeniem 

Mleko podgrzewamy z masłem i cukrem, aż masło zupełnie się rozpuści. Zostawiamy do ostygnięcia (powinno być letnie). Dodajemy drożdże i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z mąką, jajkiem i solą. Dokładnie zagniatamy - ciasto ma być elastyczne, gładkie i odchodzić od rąk. Zostawiamy pod przykryciem, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę.

W tym czasie kroimy jabłka i dynię na niedużą kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy dynię i dusimy pod przykryciem, aż dynia zmięknie. Wtedy dodajemy jabłka, cukier, cynamon i sok z cytryny, dusimy jeszcze 5 minut. Studzimy.

Wracamy do ciasta. Rozwałkowujemy je w kształt prostokąta.


Farsz nakładamy na ciasto i zawijamy roladę. Przekładamy do blaszki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Jeśli będzie się przypiekać z góry, można przykryć pergaminem (ja tego nie zrobiłam jak widać ;) ).


Po upieczeniu ciasto studzimy. 


  

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty