Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Drożdżowy strudel z jabłkiem i dynią


 Puszyste drożdżowe ciasto z nadzieniem jabłkowo-dyniowym z cynamonem. Idealne jesienne ciasto. 

Składniki:

  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 400g
  • Drożdże świeże - 25g
  • Cukier - 50g
  • Mleko - 100ml
  • Masło - 50g
  • Jajko - 1szt
  • Sól - szczypta
  • Farsz:
  • Jabłka (obrane, bez gniazd nasiennych) - 400g
  • Dynia (sam miąższ) - 400g
  • Cukier - 2 łyżki
  • Masło - 1 łyżka
  • Cynamon - 1 płaska łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżka 
  • Dodatkowo:
  • Jajko - 1szt - do nasmarowania przed pieczeniem 

Mleko podgrzewamy z masłem i cukrem, aż masło zupełnie się rozpuści. Zostawiamy do ostygnięcia (powinno być letnie). Dodajemy drożdże i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z mąką, jajkiem i solą. Dokładnie zagniatamy - ciasto ma być elastyczne, gładkie i odchodzić od rąk. Zostawiamy pod przykryciem, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę.

W tym czasie kroimy jabłka i dynię na niedużą kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy dynię i dusimy pod przykryciem, aż dynia zmięknie. Wtedy dodajemy jabłka, cukier, cynamon i sok z cytryny, dusimy jeszcze 5 minut. Studzimy.

Wracamy do ciasta. Rozwałkowujemy je w kształt prostokąta.


Farsz nakładamy na ciasto i zawijamy roladę. Przekładamy do blaszki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Jeśli będzie się przypiekać z góry, można przykryć pergaminem (ja tego nie zrobiłam jak widać ;) ).


Po upieczeniu ciasto studzimy. 


  

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty