Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kremowy sernik ze słonym karmelem

Sernik z dodatkiem serka mascarpone - wyjątkowo delikatny, śmietankowy i kremowy. Polany domowym słonym karmelem i posypany prażonymi płatkami migdałowymi. Składniki: Spód: Herbatniki - 200g Masło - 80g Sernik: Twaróg - 500g (trzykrotnie zmielony lub z wiaderka) Mascarpone - 250g Śmietanka 30% - 150ml Cukier - 160g Jajka - 4szt Kasza manna - 2 łyżki Mąka ziemniaczana - 3 łyżki Likier amaretto - 2 łyżki (ewentualnie odrobina aromatu migdałowego) Słony karmel: Cukier - 100g Śmietanka 30% - 50ml Masło - 40g Sól - 1/4 łyżeczki Dodatkowo: Płatki migdałowe - 3 łyżki Spód. Herbatniki mielimy na gładki pył. Masło rozpuszczamy i wlewamy do herbatników. Dokładnie mieszamy. Tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy herbatniki i dociskamy tworząc równą powierzchnię. Masa serowa. Jajka ucieramy z cukrem, nie miksujemy. Dodajemy twaróg, mascarpone, śmietankę. Kiedy dobrze się połączą, dodajemy mąkę i kaszę mannę. Na końcu dodajemy likier amaretto. Masę serową wykładamy na spód. P

Zupa podwójnie rydzowa


 Zupa ze świeżych rydzów z dodatkiem mączki z grzybów suszonych. Pyszna, naturalnie gęsta. 

Składniki na 4 porcje:

  • Rydze świeże - 300g
  • Mączka rydzowa - 2 łyżki z tego przepisu
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Seler - 1 plaster
  • Sól i pieprz
  • Makaron - 150g
  • Bulion (dowolny) - 1,5l
  • lub woda i dodatki:
  • Pieprz ziarnisty - 1/2 łyżeczki
  • Ziele angielskie - 4 szt
  • Liść laurowy - 2szt
  • Mąka pszenna - 1 łyżka

Gotujemy bulion lub wodę z liściem laurowym, zielem i pieprzem. Dodajemy warzywa. Ja wszystkie kroję w plasterki do zjedzenia, ale można oczywiście selera i pietruszkę ugotować w całości i wyłowić przed podaniem.

Rydze oczyszczamy, myjemy, kroimy w kawałki. Dodajemy do zupy. Gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy makaron i mączkę rydzową.
Mączka nadaje pięknego aromatu i delikatnie zagęszcza zupę.

Gotujemy jeszcze 10-15 minut, doprawiamy solą i pieprzem.
Na suchej patelni prażymy mąkę, cały czas mieszając. Powinna lekko zbrązowieć, nabrać aromatu. Wsypujemy do zupy, gotujemy jeszcze 2 minuty.


 

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty