Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Zupa podwójnie rydzowa


 Zupa ze świeżych rydzów z dodatkiem mączki z grzybów suszonych. Pyszna, naturalnie gęsta. 

Składniki na 4 porcje:

  • Rydze świeże - 300g
  • Mączka rydzowa - 2 łyżki z tego przepisu
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Seler - 1 plaster
  • Sól i pieprz
  • Makaron - 150g
  • Bulion (dowolny) - 1,5l
  • lub woda i dodatki:
  • Pieprz ziarnisty - 1/2 łyżeczki
  • Ziele angielskie - 4 szt
  • Liść laurowy - 2szt
  • Mąka pszenna - 1 łyżka

Gotujemy bulion lub wodę z liściem laurowym, zielem i pieprzem. Dodajemy warzywa. Ja wszystkie kroję w plasterki do zjedzenia, ale można oczywiście selera i pietruszkę ugotować w całości i wyłowić przed podaniem.

Rydze oczyszczamy, myjemy, kroimy w kawałki. Dodajemy do zupy. Gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy makaron i mączkę rydzową.
Mączka nadaje pięknego aromatu i delikatnie zagęszcza zupę.

Gotujemy jeszcze 10-15 minut, doprawiamy solą i pieprzem.
Na suchej patelni prażymy mąkę, cały czas mieszając. Powinna lekko zbrązowieć, nabrać aromatu. Wsypujemy do zupy, gotujemy jeszcze 2 minuty.


 

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty