Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Zupa podwójnie rydzowa


 Zupa ze świeżych rydzów z dodatkiem mączki z grzybów suszonych. Pyszna, naturalnie gęsta. 

Składniki na 4 porcje:

  • Rydze świeże - 300g
  • Mączka rydzowa - 2 łyżki z tego przepisu
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Seler - 1 plaster
  • Sól i pieprz
  • Makaron - 150g
  • Bulion (dowolny) - 1,5l
  • lub woda i dodatki:
  • Pieprz ziarnisty - 1/2 łyżeczki
  • Ziele angielskie - 4 szt
  • Liść laurowy - 2szt
  • Mąka pszenna - 1 łyżka

Gotujemy bulion lub wodę z liściem laurowym, zielem i pieprzem. Dodajemy warzywa. Ja wszystkie kroję w plasterki do zjedzenia, ale można oczywiście selera i pietruszkę ugotować w całości i wyłowić przed podaniem.

Rydze oczyszczamy, myjemy, kroimy w kawałki. Dodajemy do zupy. Gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy makaron i mączkę rydzową.
Mączka nadaje pięknego aromatu i delikatnie zagęszcza zupę.

Gotujemy jeszcze 10-15 minut, doprawiamy solą i pieprzem.
Na suchej patelni prażymy mąkę, cały czas mieszając. Powinna lekko zbrązowieć, nabrać aromatu. Wsypujemy do zupy, gotujemy jeszcze 2 minuty.


 

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty