Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Cà Phê Trứng - Wietnamska kawa jajeczna

Bardziej swojsko - kawa z koglem moglem. Bardzo mocna, bardzo słodka i przepyszna. 

Składniki:

  • Espresso lub inna ulubiona mała mocna kawa - 3 porcje
  • Żółtko jaja - 2szt
  • Mleko skondensowane słodzone - 6 łyżek
  • *Cukier puder - 3 łyżki (jeśli używacie mleka niesłodzonego)

 

Żółtka ubijamy z mlekiem (i opcjonalnie cukrem). Można robić to trzepaczką lub mikserem. Ubita masa powinna być jasnożółta i dość gęsta.

Do filiżanek wlewamy mocną czarną kawę. Na górę delikatnie nakładamy łyżką masę jajeczną.

 

 

 

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Polecam! Nawet moja mama, kawowa tradycjonalistka, była zadowolona

      Usuń
  2. Koniecznie musimy wypróbować! To może być naprawdę ciekawe doświadczenie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty