Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Ciasteczka owsiano-bakaliowe


Moje ulubione ciasteczka z płatków owsianych - pełne orzechów i suszonych owoców. Zawsze się udają! 

Składniki na 30 ciasteczek:

  • Płatki owsiane - 2 szklanki
  • Mąka pszenna - 1 szklanka
  • Mąka żytnia - 1/2 szklanki
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Jajko - 2szt
  • Masło w temperaturze pokojowej - 100g
  • Siemię lniane - 2 łyżki
  • Orzechy nerkowca - 50g
  • Orzechy włoskie - 50g
  • Kokos - 2 łyżki
  • Żurawina suszona - 2 łyżki
  • Rodzynki - 2 łyżki
  • Morele suszone - 12szt
  • Miód - 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Cynamon i kardamon - po 1/2 łyżeczki

Orzechy siekamy, morele kroimy na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy. Ciasto nie jest zwarte, dość mocno się kruszy. Nabieramy nieduże porcje ciasta i mocno ściskając, formujemy ciasteczka. Z tej porcji wyszło mi 30 sztuk.
Ciasteczka rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


Pieczemy 25 minut. Studzimy. Ciasteczka można przechowywać w zamkniętym pojemniku przez dłuższy czas. 

Przepis można dowolnie modyfikować, dodając inne orzechy, nasiona chia, suszone figi itd.


 

 

  

 

Komentarze

  1. Już czujemy ten piękny zapach ciasteczek unoszący się w całym domu mmm...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty