Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Babka z białą czekoladą i borówkami


 Lekka, puszysta, z chrupką skórką - idealna babka. A w środku borówki amerykańskie i kawałki białek czekolady. 

Składniki:

  • Mąka pszenna - 150g
  • Mąka ziemniaczana - 100g
  • Masło - 200g
  • Jajka - 3szt
  • Cukier - 120g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Aromat rumowy (lub inny) - kilka kropel
  • Biała czekolada - 1 tabliczka
  • Borówki amerykańskie - 250g

Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki - wystarczy każdą kostkę na 4 części. Wkładamy do lodówki.

Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po 1 jajku, potem mąki z proszkiem do pieczenia i aromat, cały czas mieszając mikserem. Część ciasta (ok 1/3) wykładamy do blachy keksowej. Do reszty ciasta dodajemy borówki i czekoladę. Delikatnie mieszamy łyżką, aby owoce pozostały w całości. Wykładamy na pierwszą część ciasta.

Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Studzimy na kratce. Ciasto najlepsze jest po całkowitym ostudzeniu, kiedy czekolada w środku zastygnie. 


 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty