Ryż smażony z tofu i warzywami
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tarce tofu wizualnie imituje mięso mielone i smakuje naprawdę świetnie! Składniki na 4 porcje: Tofu - 2 opakowania (400g) Ryż - 200g Marchew - 1szt Seler naciowy - 2 łodygi Pietruszka - 1szt Cebula - 1szt Kapusta czerwona - kawałek (około 100g) Pieczarki - 6szt Grzyby mun - 1szt duża Grzyby shitake - 4szt Sos sojowy jasny - 1 łyżka Sos rybny - 1 łyżka Olej do smażenia - 1 łyżka (u mnie sezamowy) Curry mielone - 1 łyżeczka Przyprawa 5 smaków - 1 łyżeczka Papryka ostra - 1/2 łyżeczki Sezam do dekoracji Grzyby mun i shitake zalewamy wrzątkiem na 10 minut. Po tym czasie odcedzamy i kroimy w paski. Pieczarki kroimy w plasterki. Marchew, pietruszkę, selera naciowego kroimy w plasterki, cebulę w piórka, a kapustę szatkujemy. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kostki tofu odciskamy delikatnie na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru wody. Ścieramy na tarce. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy ...
Najlepsza propozycja do kawy, pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńbabeczka prosta i pyszna , lubię takie ciasta
OdpowiedzUsuń