Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ryż smażony z tofu i warzywami

Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tarce tofu wizualnie imituje mięso mielone i smakuje naprawdę świetnie! Składniki na 4 porcje: Tofu - 2 opakowania (400g) Ryż - 200g Marchew - 1szt Seler naciowy - 2 łodygi Pietruszka - 1szt Cebula - 1szt Kapusta czerwona - kawałek (około 100g) Pieczarki - 6szt Grzyby mun - 1szt duża Grzyby shitake - 4szt Sos sojowy jasny - 1 łyżka Sos rybny - 1 łyżka Olej do smażenia - 1 łyżka (u mnie sezamowy) Curry mielone - 1 łyżeczka Przyprawa 5 smaków - 1 łyżeczka Papryka ostra - 1/2 łyżeczki Sezam do dekoracji  Grzyby mun i shitake zalewamy wrzątkiem na 10 minut. Po tym czasie odcedzamy i kroimy w paski. Pieczarki kroimy w plasterki. Marchew, pietruszkę, selera naciowego kroimy w plasterki, cebulę w piórka, a kapustę szatkujemy. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kostki tofu odciskamy delikatnie na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru wody. Ścieramy na tarce. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy ...

Babka z białą czekoladą i borówkami


 Lekka, puszysta, z chrupką skórką - idealna babka. A w środku borówki amerykańskie i kawałki białek czekolady. 

Składniki:

  • Mąka pszenna - 150g
  • Mąka ziemniaczana - 100g
  • Masło - 200g
  • Jajka - 3szt
  • Cukier - 120g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Aromat rumowy (lub inny) - kilka kropel
  • Biała czekolada - 1 tabliczka
  • Borówki amerykańskie - 250g

Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki - wystarczy każdą kostkę na 4 części. Wkładamy do lodówki.

Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po 1 jajku, potem mąki z proszkiem do pieczenia i aromat, cały czas mieszając mikserem. Część ciasta (ok 1/3) wykładamy do blachy keksowej. Do reszty ciasta dodajemy borówki i czekoladę. Delikatnie mieszamy łyżką, aby owoce pozostały w całości. Wykładamy na pierwszą część ciasta.

Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Studzimy na kratce. Ciasto najlepsze jest po całkowitym ostudzeniu, kiedy czekolada w środku zastygnie. 


 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty