Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Kanapki z salami i pigwą

Salami i chutney z pigwy to świetne połączenie. Do tego domowy chlebek, kolorowe świeże warzywa i mamy śniadanie idealne! 

Składniki:

  • Dowolny chleb - u mnie kukurydziany
  • Chutney z pigwy - 4 łyżki (przepis w opisie)
  • Salami - 10 plastrów
  • Pomidory koktajlowe - 10szt
  • Roszponka (może być rukola albo sałata lodowa) 

Mój przepis na chutney z pigwy znajdziecie tutaj.

 
Kromki chleba smarujemy chutneyem. Układamy na nie roszponkę, cienko pokrojone salami i połówki pomidorów. Opcjonalnie można polać sosem majonezowym.

 


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty