Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Kanapki z salami i pigwą

Salami i chutney z pigwy to świetne połączenie. Do tego domowy chlebek, kolorowe świeże warzywa i mamy śniadanie idealne! 

Składniki:

  • Dowolny chleb - u mnie kukurydziany
  • Chutney z pigwy - 4 łyżki (przepis w opisie)
  • Salami - 10 plastrów
  • Pomidory koktajlowe - 10szt
  • Roszponka (może być rukola albo sałata lodowa) 

Mój przepis na chutney z pigwy znajdziecie tutaj.

 
Kromki chleba smarujemy chutneyem. Układamy na nie roszponkę, cienko pokrojone salami i połówki pomidorów. Opcjonalnie można polać sosem majonezowym.

 


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty