Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Makaron z brokułem, ciecierzycą i szynką szwarcwaldzką w sosie serowym


 Pyszne i kolorowe danie! Do tego dania warto użyć kolorowego makaronu - zielony makaron szpinakowy pięknie się prezentuje.

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron - 200g (u mnie ze szpinakiem)
  • Brokuł - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Cebula - 1szt
  • Suszone pomidory - 2 plastry
  • Szynka szwarcwaldzka - 50g
  • Ciecierzyca gotowana - 250g
  • Pieprz, sól
  • Zioła prowansalskie -1 łyżka
  • Olej - 2 łyżki
  • Sos serowy:
  • Śmietana 18% - 60g
  • Mleko - 100ml
  • Ser żółty starty - 150g
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz
  • Opcjonalnie do posypania odrobina parmezanu

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją.

Na oleju smażymy do zarumienienia wiórka cebuli i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pokrojone suszone pomidory i szynkę. Smażymy ok 2 minuty. Dodajemy pokrojonego brokuła i pod przykryciem dusimy, aż lekko zmięknie. W międzyczasie sprawdzamy czy nie trzeba dolać odrobiny wody. Kiedy brokuł dojdzie dodajemy cieciorkę, ugotowany makaron, przyprawy i zioła prowansalskie. Dusimy razem kilka minut.

Śmietanę, mleko, ser pieprz i gałkę mieszamy. Na małym ogniu podgrzewamy powoli, często mieszając, aż ser się rozpuści. W zależności od sera, sos będzie się mniej lub bardziej ciągnął.

Makaron polewamy sosem i mieszamy.

Przed podaniem można jeszcze posypać szczyptą sera typu parmezan.  



 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty