Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Makaron z brokułem, ciecierzycą i szynką szwarcwaldzką w sosie serowym
Pyszne i kolorowe danie! Do tego dania warto użyć kolorowego makaronu - zielony makaron szpinakowy pięknie się prezentuje.
Składniki na 4 porcje:
- Makaron - 200g (u mnie ze szpinakiem)
- Brokuł - 1szt
- Czosnek - 2 ząbki
- Cebula - 1szt
- Suszone pomidory - 2 plastry
- Szynka szwarcwaldzka - 50g
- Ciecierzyca gotowana - 250g
- Pieprz, sól
- Zioła prowansalskie -1 łyżka
- Olej - 2 łyżki
- Sos serowy:
- Śmietana 18% - 60g
- Mleko - 100ml
- Ser żółty starty - 150g
- Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
- Pieprz
- Opcjonalnie do posypania odrobina parmezanu
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją.
Na oleju smażymy do zarumienienia wiórka cebuli i przeciśnięty przez
praskę czosnek. Dodajemy pokrojone suszone pomidory i szynkę. Smażymy ok
2 minuty. Dodajemy pokrojonego brokuła i pod przykryciem dusimy, aż
lekko zmięknie. W międzyczasie sprawdzamy czy nie trzeba dolać odrobiny
wody. Kiedy brokuł dojdzie dodajemy cieciorkę, ugotowany makaron,
przyprawy i zioła prowansalskie. Dusimy razem kilka minut.
Śmietanę, mleko, ser pieprz i gałkę mieszamy. Na małym ogniu podgrzewamy
powoli, często mieszając, aż ser się rozpuści. W zależności od sera,
sos będzie się mniej lub bardziej ciągnął.
Makaron polewamy sosem i mieszamy.
Przed podaniem można jeszcze posypać szczyptą sera typu parmezan.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz