Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Błyskawiczna tarta francuska ze szparagami i parmigiano reggiano

Tarta z ciasta francuskiego z chrupiącymi szparagami, serem parmigiano reggiano i boczkiem. Bardzo prosta w wykonaniu, a wygląda i smakuje znakomicie. Składniki: Ciasto francuskie - 1szt Szparagi zielone - 1 pęczek Farsz: Boczek wędzony - 100g Jajko - 3szt Suszone pomidory kostka (nie z oleju) - 2 łyżki Śmietana 12% lub jogurt naturalny - 200g Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki Pieprz i sól Parmigiano reggiano - 100g  Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni, bez dodatku tłuszczu, aż wytopi się i będzie chrupiący. Studzimy, Jajka mieszamy ze śmietaną, gałką, solą, pieprzem, boczkiem, suszonymi pomidorami i serem parmigiano reggiano.  Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Wrzucamy do wrzątku na około 3-4 minuty. Najlepiej gotować w pionie, aby główki wystawały z wody, ale można oczywiście w zwykłym garnku.  Na blasze rozwijamy ciasto francuskie. Boki ze wszystkich stron zawijamy, tworząc wyższy rant. Wylewamy masę jajeczną i układamy szparagi.  Pieczemy w 200 stopniach przez oko

Makaron z brokułem, ciecierzycą i szynką szwarcwaldzką w sosie serowym


 Pyszne i kolorowe danie! Do tego dania warto użyć kolorowego makaronu - zielony makaron szpinakowy pięknie się prezentuje.

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron - 200g (u mnie ze szpinakiem)
  • Brokuł - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Cebula - 1szt
  • Suszone pomidory - 2 plastry
  • Szynka szwarcwaldzka - 50g
  • Ciecierzyca gotowana - 250g
  • Pieprz, sól
  • Zioła prowansalskie -1 łyżka
  • Olej - 2 łyżki
  • Sos serowy:
  • Śmietana 18% - 60g
  • Mleko - 100ml
  • Ser żółty starty - 150g
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz
  • Opcjonalnie do posypania odrobina parmezanu

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją.

Na oleju smażymy do zarumienienia wiórka cebuli i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pokrojone suszone pomidory i szynkę. Smażymy ok 2 minuty. Dodajemy pokrojonego brokuła i pod przykryciem dusimy, aż lekko zmięknie. W międzyczasie sprawdzamy czy nie trzeba dolać odrobiny wody. Kiedy brokuł dojdzie dodajemy cieciorkę, ugotowany makaron, przyprawy i zioła prowansalskie. Dusimy razem kilka minut.

Śmietanę, mleko, ser pieprz i gałkę mieszamy. Na małym ogniu podgrzewamy powoli, często mieszając, aż ser się rozpuści. W zależności od sera, sos będzie się mniej lub bardziej ciągnął.

Makaron polewamy sosem i mieszamy.

Przed podaniem można jeszcze posypać szczyptą sera typu parmezan.  



 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty