Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Pieczony Camembert z boczkiem i karmelizowaną gruszką

Pieczony ser Camembert w boczku - chrupiący na zewnątrz i lejący w środku. Podany z gruszką karmelizowaną ze skórką pomarańczową. To bardzo proste danie, a wygląda jak z najlepszej restauracji!

Składniki na 2 porcje:

  • Ser Camembert - 2 szt (po 120g)
  • Boczek - 2 długie plastry
  • Gruszka - 1szt
  • Masło - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Skórka pomarańczowa - 1/2 łyżeczki
  • Roszponka - 2 garście
  • Borówka lub żurawina w słoiku - 2 łyżeczki

Sery nacinamy w kratkę i owijamy dookoła boczkiem. Ja miałam krótkie plasterki boczku, więc spinałam je na bokach wykałaczkami.
Ser kładziemy na folii i pieczemy w 180 stopniach 12 minut.


Gruszkę myjemy i kroimy na ćwiartki. Na patelni z grubym dnem podgrzewamy masło. Kiedy się rozpuści dodajemy cukier i po chwili gruszki. Smażymy 3 minuty pod przykryciem, co jakiś czas potrząsając patelnią. Obracamy gruszki na drugi bok i smażymy 2 minuty. Dodajemy skórkę pomarańczową i potrząsamy patelnią, aż skórka przyklei się do gruszek.


Na talerzach układamy roszponkę. Na nią kładziemy upieczony ser, łyżeczkę borówki lub żurawiny i gruszkę.

Podajemy z pieczywem.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty