Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Pieczony Camembert z boczkiem i karmelizowaną gruszką

Pieczony ser Camembert w boczku - chrupiący na zewnątrz i lejący w środku. Podany z gruszką karmelizowaną ze skórką pomarańczową. To bardzo proste danie, a wygląda jak z najlepszej restauracji!

Składniki na 2 porcje:

  • Ser Camembert - 2 szt (po 120g)
  • Boczek - 2 długie plastry
  • Gruszka - 1szt
  • Masło - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Skórka pomarańczowa - 1/2 łyżeczki
  • Roszponka - 2 garście
  • Borówka lub żurawina w słoiku - 2 łyżeczki

Sery nacinamy w kratkę i owijamy dookoła boczkiem. Ja miałam krótkie plasterki boczku, więc spinałam je na bokach wykałaczkami.
Ser kładziemy na folii i pieczemy w 180 stopniach 12 minut.


Gruszkę myjemy i kroimy na ćwiartki. Na patelni z grubym dnem podgrzewamy masło. Kiedy się rozpuści dodajemy cukier i po chwili gruszki. Smażymy 3 minuty pod przykryciem, co jakiś czas potrząsając patelnią. Obracamy gruszki na drugi bok i smażymy 2 minuty. Dodajemy skórkę pomarańczową i potrząsamy patelnią, aż skórka przyklei się do gruszek.


Na talerzach układamy roszponkę. Na nią kładziemy upieczony ser, łyżeczkę borówki lub żurawiny i gruszkę.

Podajemy z pieczywem.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty