Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Błyskawiczna tarta francuska ze szparagami i parmigiano reggiano

Tarta z ciasta francuskiego z chrupiącymi szparagami, serem parmigiano reggiano i boczkiem. Bardzo prosta w wykonaniu, a wygląda i smakuje znakomicie. Składniki: Ciasto francuskie - 1szt Szparagi zielone - 1 pęczek Farsz: Boczek wędzony - 100g Jajko - 3szt Suszone pomidory kostka (nie z oleju) - 2 łyżki Śmietana 12% lub jogurt naturalny - 200g Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki Pieprz i sól Parmigiano reggiano - 100g  Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni, bez dodatku tłuszczu, aż wytopi się i będzie chrupiący. Studzimy, Jajka mieszamy ze śmietaną, gałką, solą, pieprzem, boczkiem, suszonymi pomidorami i serem parmigiano reggiano.  Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Wrzucamy do wrzątku na około 3-4 minuty. Najlepiej gotować w pionie, aby główki wystawały z wody, ale można oczywiście w zwykłym garnku.  Na blasze rozwijamy ciasto francuskie. Boki ze wszystkich stron zawijamy, tworząc wyższy rant. Wylewamy masę jajeczną i układamy szparagi.  Pieczemy w 200 stopniach przez oko

Białe kiełbaski pieczone z cebulą i pigwą

 

Białe kiełbaski pieczone na słodko-ostro. Z cebulą, chutney z pigwy i chilli. To sposób na błyskawiczny obiad!

Składniki:

  • Kiełbasa biała parzona - 3-4 szt
  • Cebula - 1szt
  • Chutney z pigwą - przepis poniżej
  • Sos chilli - 1 łyżeczka
  • Olej do nasmarowania naczynia żaroodpornego

Używam chutney z pigwy z tego przepisu.
Można zamiast tego zrobić na świeżo chutney np z mango.


Kiełbasy nacinamy z jednej strony. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Układamy pokrojoną cebulę, polewamy sosem chilli, na to chutney i na górę kiełbasy.

Pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut. Podajemy z pieczywem lub frytkami.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty