Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Białe kiełbaski pieczone z cebulą i pigwą

 

Białe kiełbaski pieczone na słodko-ostro. Z cebulą, chutney z pigwy i chilli. To sposób na błyskawiczny obiad!

Składniki:

  • Kiełbasa biała parzona - 3-4 szt
  • Cebula - 1szt
  • Chutney z pigwą - przepis poniżej
  • Sos chilli - 1 łyżeczka
  • Olej do nasmarowania naczynia żaroodpornego

Używam chutney z pigwy z tego przepisu.
Można zamiast tego zrobić na świeżo chutney np z mango.


Kiełbasy nacinamy z jednej strony. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Układamy pokrojoną cebulę, polewamy sosem chilli, na to chutney i na górę kiełbasy.

Pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut. Podajemy z pieczywem lub frytkami.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty