Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Błyskawiczna tarta francuska ze szparagami i parmigiano reggiano

Tarta z ciasta francuskiego z chrupiącymi szparagami, serem parmigiano reggiano i boczkiem. Bardzo prosta w wykonaniu, a wygląda i smakuje znakomicie. Składniki: Ciasto francuskie - 1szt Szparagi zielone - 1 pęczek Farsz: Boczek wędzony - 100g Jajko - 3szt Suszone pomidory kostka (nie z oleju) - 2 łyżki Śmietana 12% lub jogurt naturalny - 200g Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki Pieprz i sól Parmigiano reggiano - 100g  Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni, bez dodatku tłuszczu, aż wytopi się i będzie chrupiący. Studzimy, Jajka mieszamy ze śmietaną, gałką, solą, pieprzem, boczkiem, suszonymi pomidorami i serem parmigiano reggiano.  Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Wrzucamy do wrzątku na około 3-4 minuty. Najlepiej gotować w pionie, aby główki wystawały z wody, ale można oczywiście w zwykłym garnku.  Na blasze rozwijamy ciasto francuskie. Boki ze wszystkich stron zawijamy, tworząc wyższy rant. Wylewamy masę jajeczną i układamy szparagi.  Pieczemy w 200 stopniach przez oko

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kokosową kruszonką

 

Składniki na blachę 26cm:

  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 400g
  • Drożdże instant - 8g
  • Jajko - 1szt
  • Cukier - 50g
  • Masło - 50g
  • Mleko - 120ml
  • Dodatkowo:
  • Śliwki węgierki - 8szt
  • Kruszonka:
  • Mąka kokosowa - 50g
  • Masło - 50g
  • Cukier - 50g

Mleko podgrzewamy z masłem, aż masło zupełnie się rozpuści. Zostawiamy do ostygnięcia - mleko powinno być letnie. Do letniego mleka z masłem dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy. Zagniatamy z resztą składników na ciasto. Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i nie będzie kleiło się do rąk.
Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą lub ścierką bawełnianą i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto wykładamy do tortownicy 26cm. Śliwki dzielimy na ćwiartki i układamy na cieście lekko wciskając.
Robimy kruszonkę:
Zimne masło kroimy w kostkę. Zagniatamy z mąką i cukrem, do uzyskania jednolitej masy. Urywamy kawałki kruszonki i wysypujemy na ciasto.

Odstawiamy jeszcze na 15-20 minut.

 



 Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut (do suchego patyczka).

Kruszonka z mąki kokosowej jest dużo bardziej sypka niż z mąki pszennej, ale smakuje wspaniale!
Ciasto jest pyszne samo, a jeszcze pyszniejsze posmarowane masłem.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty