Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kokosową kruszonką
Składniki na blachę 26cm:
- Ciasto:
- Mąka pszenna - 400g
- Drożdże instant - 8g
- Jajko - 1szt
- Cukier - 50g
- Masło - 50g
- Mleko - 120ml
- Dodatkowo:
- Śliwki węgierki - 8szt
- Kruszonka:
- Mąka kokosowa - 50g
- Masło - 50g
- Cukier - 50g
Mleko podgrzewamy z masłem, aż masło zupełnie się
rozpuści. Zostawiamy do ostygnięcia - mleko powinno być letnie. Do
letniego mleka z masłem dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy. Zagniatamy z
resztą składników na ciasto. Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i nie
będzie kleiło się do rąk.
Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą lub ścierką bawełnianą i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wykładamy do tortownicy 26cm. Śliwki dzielimy na ćwiartki i układamy na cieście lekko wciskając.
Robimy kruszonkę:
Zimne masło kroimy w kostkę. Zagniatamy z mąką i cukrem, do uzyskania
jednolitej masy. Urywamy kawałki kruszonki i wysypujemy na ciasto.
Odstawiamy jeszcze na 15-20 minut.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut (do suchego patyczka).
Kruszonka z mąki kokosowej jest dużo bardziej sypka niż z mąki pszennej, ale smakuje wspaniale!
Ciasto jest pyszne samo, a jeszcze pyszniejsze posmarowane masłem.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz