Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kokosową kruszonką

 

Składniki na blachę 26cm:

  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 400g
  • Drożdże instant - 8g
  • Jajko - 1szt
  • Cukier - 50g
  • Masło - 50g
  • Mleko - 120ml
  • Dodatkowo:
  • Śliwki węgierki - 8szt
  • Kruszonka:
  • Mąka kokosowa - 50g
  • Masło - 50g
  • Cukier - 50g

Mleko podgrzewamy z masłem, aż masło zupełnie się rozpuści. Zostawiamy do ostygnięcia - mleko powinno być letnie. Do letniego mleka z masłem dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy. Zagniatamy z resztą składników na ciasto. Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i nie będzie kleiło się do rąk.
Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą lub ścierką bawełnianą i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto wykładamy do tortownicy 26cm. Śliwki dzielimy na ćwiartki i układamy na cieście lekko wciskając.
Robimy kruszonkę:
Zimne masło kroimy w kostkę. Zagniatamy z mąką i cukrem, do uzyskania jednolitej masy. Urywamy kawałki kruszonki i wysypujemy na ciasto.

Odstawiamy jeszcze na 15-20 minut.

 



 Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut (do suchego patyczka).

Kruszonka z mąki kokosowej jest dużo bardziej sypka niż z mąki pszennej, ale smakuje wspaniale!
Ciasto jest pyszne samo, a jeszcze pyszniejsze posmarowane masłem.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty