Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kokosową kruszonką

 

Składniki na blachę 26cm:

  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 400g
  • Drożdże instant - 8g
  • Jajko - 1szt
  • Cukier - 50g
  • Masło - 50g
  • Mleko - 120ml
  • Dodatkowo:
  • Śliwki węgierki - 8szt
  • Kruszonka:
  • Mąka kokosowa - 50g
  • Masło - 50g
  • Cukier - 50g

Mleko podgrzewamy z masłem, aż masło zupełnie się rozpuści. Zostawiamy do ostygnięcia - mleko powinno być letnie. Do letniego mleka z masłem dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy. Zagniatamy z resztą składników na ciasto. Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i nie będzie kleiło się do rąk.
Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą lub ścierką bawełnianą i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto wykładamy do tortownicy 26cm. Śliwki dzielimy na ćwiartki i układamy na cieście lekko wciskając.
Robimy kruszonkę:
Zimne masło kroimy w kostkę. Zagniatamy z mąką i cukrem, do uzyskania jednolitej masy. Urywamy kawałki kruszonki i wysypujemy na ciasto.

Odstawiamy jeszcze na 15-20 minut.

 



 Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut (do suchego patyczka).

Kruszonka z mąki kokosowej jest dużo bardziej sypka niż z mąki pszennej, ale smakuje wspaniale!
Ciasto jest pyszne samo, a jeszcze pyszniejsze posmarowane masłem.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty