Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Pasta szprotowo - warzywna


Pasta z wędzonych szprotów, jaj i warzyw konserwowych w lekko pikantnym pomidorowo-paprykowym sosie. Sprawdzi się z pieczywem lub waflami ryżowymi na śniadanie, a ułożona na krakersach będzie świetną imprezową przekąską.

Składniki:

  • Szproty wędzone - 1 puszka 170g (ryby + 2 łyżki oleju)
  • Ogórek konserwowy - 1szt
  • Papryka konserwowa - 2 plastry
  • Oliwki czarne - 10szt
  • Jajko - 2szt
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Sos sriracha - 1/2 łyżeczki
  • Majonez - 1 łyżka
  • Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki

Ze szprotów wyjmujemy kręgosłupy, odrywamy ogonki. Ryby razem z 2 łyżkami oleju ugniatamy widelcem.
Ogórka i paprykę kroimy w drobną kostkę, a oliwki i plasterki.
Jajka gotujemy na twardo i kroimy w małą kostkę.

Wszystkie składniki sałatki mieszamy z majonezem, koncentratem, srirachą i papryką mieloną.

Pastę można podawać od razu, ale najlepsza jest po 2-3 godzinach po przegryzieniu się składników.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty