Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Błyskawiczna tarta francuska ze szparagami i parmigiano reggiano

Tarta z ciasta francuskiego z chrupiącymi szparagami, serem parmigiano reggiano i boczkiem. Bardzo prosta w wykonaniu, a wygląda i smakuje znakomicie. Składniki: Ciasto francuskie - 1szt Szparagi zielone - 1 pęczek Farsz: Boczek wędzony - 100g Jajko - 3szt Suszone pomidory kostka (nie z oleju) - 2 łyżki Śmietana 12% lub jogurt naturalny - 200g Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki Pieprz i sól Parmigiano reggiano - 100g  Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni, bez dodatku tłuszczu, aż wytopi się i będzie chrupiący. Studzimy, Jajka mieszamy ze śmietaną, gałką, solą, pieprzem, boczkiem, suszonymi pomidorami i serem parmigiano reggiano.  Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Wrzucamy do wrzątku na około 3-4 minuty. Najlepiej gotować w pionie, aby główki wystawały z wody, ale można oczywiście w zwykłym garnku.  Na blasze rozwijamy ciasto francuskie. Boki ze wszystkich stron zawijamy, tworząc wyższy rant. Wylewamy masę jajeczną i układamy szparagi.  Pieczemy w 200 stopniach przez oko

Pasta szprotowo - warzywna


Pasta z wędzonych szprotów, jaj i warzyw konserwowych w lekko pikantnym pomidorowo-paprykowym sosie. Sprawdzi się z pieczywem lub waflami ryżowymi na śniadanie, a ułożona na krakersach będzie świetną imprezową przekąską.

Składniki:

  • Szproty wędzone - 1 puszka 170g (ryby + 2 łyżki oleju)
  • Ogórek konserwowy - 1szt
  • Papryka konserwowa - 2 plastry
  • Oliwki czarne - 10szt
  • Jajko - 2szt
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Sos sriracha - 1/2 łyżeczki
  • Majonez - 1 łyżka
  • Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki

Ze szprotów wyjmujemy kręgosłupy, odrywamy ogonki. Ryby razem z 2 łyżkami oleju ugniatamy widelcem.
Ogórka i paprykę kroimy w drobną kostkę, a oliwki i plasterki.
Jajka gotujemy na twardo i kroimy w małą kostkę.

Wszystkie składniki sałatki mieszamy z majonezem, koncentratem, srirachą i papryką mieloną.

Pastę można podawać od razu, ale najlepsza jest po 2-3 godzinach po przegryzieniu się składników.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty