Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Pasta szprotowo - warzywna


Pasta z wędzonych szprotów, jaj i warzyw konserwowych w lekko pikantnym pomidorowo-paprykowym sosie. Sprawdzi się z pieczywem lub waflami ryżowymi na śniadanie, a ułożona na krakersach będzie świetną imprezową przekąską.

Składniki:

  • Szproty wędzone - 1 puszka 170g (ryby + 2 łyżki oleju)
  • Ogórek konserwowy - 1szt
  • Papryka konserwowa - 2 plastry
  • Oliwki czarne - 10szt
  • Jajko - 2szt
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Sos sriracha - 1/2 łyżeczki
  • Majonez - 1 łyżka
  • Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki

Ze szprotów wyjmujemy kręgosłupy, odrywamy ogonki. Ryby razem z 2 łyżkami oleju ugniatamy widelcem.
Ogórka i paprykę kroimy w drobną kostkę, a oliwki i plasterki.
Jajka gotujemy na twardo i kroimy w małą kostkę.

Wszystkie składniki sałatki mieszamy z majonezem, koncentratem, srirachą i papryką mieloną.

Pastę można podawać od razu, ale najlepsza jest po 2-3 godzinach po przegryzieniu się składników.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty