Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Błyskawiczna pizza bez drożdży na grubym cieście


Dziś pizza w nieco innym wydaniu. Na grubym, puszystym cieście z jogurtu naturalnego. Pomimo, iż nie zawiera drożdży, bardzo ładnie wyrasta. Można ją zrobić w 30 minut. 

Składniki (na tortownicę 26cm):

  • Ciasto:
  • Jogurt naturalny gęsty - 1 szklanka
  • Mąka - 2 szklanki
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżka
  • Olej - 1 łyżka
  • Dodatki - dowolne, ale nie bardzo mokre, u mnie:
  • Sos pomidorowy - 2 łyżki
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
  • Pieczarki - 3 szt
  • Suszone pomidory - 2 plastry
  • Szynka szwarcwaldzka - 50g
  • Cebula - 1szt
  • Oliwki - 10szt
  • Ser twardy tarty - 40g

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.

Mieszamy suche składniki na ciasto. Dodajemy jogurt. Mieszamy, najpierw łyżką, potem zagniatamy krótko, tylko do połączenia składników.

Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tortownica 26cm).

Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy ziołami prowansalskimi i układamy dodatki.

Pieczemy w 220 stopniach przez ok 20 minut.  



 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty