Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Błyskawiczna pizza bez drożdży na grubym cieście


Dziś pizza w nieco innym wydaniu. Na grubym, puszystym cieście z jogurtu naturalnego. Pomimo, iż nie zawiera drożdży, bardzo ładnie wyrasta. Można ją zrobić w 30 minut. 

Składniki (na tortownicę 26cm):

  • Ciasto:
  • Jogurt naturalny gęsty - 1 szklanka
  • Mąka - 2 szklanki
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżka
  • Olej - 1 łyżka
  • Dodatki - dowolne, ale nie bardzo mokre, u mnie:
  • Sos pomidorowy - 2 łyżki
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
  • Pieczarki - 3 szt
  • Suszone pomidory - 2 plastry
  • Szynka szwarcwaldzka - 50g
  • Cebula - 1szt
  • Oliwki - 10szt
  • Ser twardy tarty - 40g

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.

Mieszamy suche składniki na ciasto. Dodajemy jogurt. Mieszamy, najpierw łyżką, potem zagniatamy krótko, tylko do połączenia składników.

Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tortownica 26cm).

Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy ziołami prowansalskimi i układamy dodatki.

Pieczemy w 220 stopniach przez ok 20 minut.  



 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty