Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Udziec z indyka pieczony z owocami w rękawie

 

Miękkie i soczyste mięso z chrupiącą skórką. Udziec upieczony z mango i ananasem w orientalnych przyprawach. Idealny na wystawny niedzielny obiad. 

Składniki (na 6 osób):

  • Udziec z indyka - około 1,4 kg
  • Ananas i mango - po 100g (mogą być mrożone)
  • Cebula - 2 szt
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • mielone: kumin, kolendra, papryka słodka, pieprz ziołowy, chilli - po 1 łyżeczce
  • tymianek suszony, gorczyca, jałowiec - po 1 łyżeczce
  • Liście laurowe i kaffir - po 3 szt

Sos sojowy i olej mieszamy ze wszystkimi przyprawami. Nacieramy udziec i zostawiamy do marynowania - najlepiej na całą noc.

Mięso wyciągamy z lodówki co najmniej na godzinę przez pieczeniem.
Rękaw zapinamy z jednaj strony. Wkładamy udziec (wraz z całą marynatą), pokrojone w ćwiartki cebule i owoce pokrojone w kostkę. Rękaw zapinamy z drugiej strony i robimy u góry kilka dziurek, aby nie pękł podczas pieczenia.

Pieczemy w 180 stopniach przez 100 minut. Wyciągamy, rozcinamy rękaw (uwaga na gorącą parę!) i pieczemy kolejne 10 minut, aby mocno przypiec skórkę.


Po upieczeniu zostawiamy mięso na 10 minut, aby odpoczęło.
Podajemy razem z upieczoną cebulą i owocami.


 Do pieczonego udźca świetnie pasuje orientalny bulgur z tego przepisu.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty