Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Udziec z indyka pieczony z owocami w rękawie

 

Miękkie i soczyste mięso z chrupiącą skórką. Udziec upieczony z mango i ananasem w orientalnych przyprawach. Idealny na wystawny niedzielny obiad. 

Składniki (na 6 osób):

  • Udziec z indyka - około 1,4 kg
  • Ananas i mango - po 100g (mogą być mrożone)
  • Cebula - 2 szt
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • mielone: kumin, kolendra, papryka słodka, pieprz ziołowy, chilli - po 1 łyżeczce
  • tymianek suszony, gorczyca, jałowiec - po 1 łyżeczce
  • Liście laurowe i kaffir - po 3 szt

Sos sojowy i olej mieszamy ze wszystkimi przyprawami. Nacieramy udziec i zostawiamy do marynowania - najlepiej na całą noc.

Mięso wyciągamy z lodówki co najmniej na godzinę przez pieczeniem.
Rękaw zapinamy z jednaj strony. Wkładamy udziec (wraz z całą marynatą), pokrojone w ćwiartki cebule i owoce pokrojone w kostkę. Rękaw zapinamy z drugiej strony i robimy u góry kilka dziurek, aby nie pękł podczas pieczenia.

Pieczemy w 180 stopniach przez 100 minut. Wyciągamy, rozcinamy rękaw (uwaga na gorącą parę!) i pieczemy kolejne 10 minut, aby mocno przypiec skórkę.


Po upieczeniu zostawiamy mięso na 10 minut, aby odpoczęło.
Podajemy razem z upieczoną cebulą i owocami.


 Do pieczonego udźca świetnie pasuje orientalny bulgur z tego przepisu.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty