Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Pizza z serem pleśniowym, boczkiem i gruszką

 

Pizza na chrupiącym cieście z dodatkiem sera Fourme d'Ambert. Ser z przerostem pleśni świetnie komponuje się z gruszką, boczkiem i pomidorami. 

  • Ciasto na 2 duże pizze:
  • Mąka pszenna - 400g
  • Woda letnia - 210ml
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Cukier - 2 łyżeczki
  • Oliwa - 2 łyżki
  • Droższe suche - 8g
  • Dodatki:
  • Sos pomidorowy - 3 łyżki
  • Ser Fourme d'Ambert - 150g
  • Boczek - 4 plastry
  • Gruszka - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Pieczarki - 4szt
  • Pomidory koktajlowe - 6szt
  • Pomidory suszone - 4 plastry
  • Kasza manna do obsypywania

Drożdże i cukier rozpuszczamy w wodzie. Mieszamy z resztą składników i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłe miejsce.

Opcjonalnie (i tą wersję bardzo polecam!) ciasto można zrobić w automacie do chleba. Wkładamy składniki w kolejności mokre-suche-drożdże i uruchamiamy program podstawowy. Automat sam zmiesza składniki i podgrzeje ciasto, aby ładnie wyrosło. Wyciągamy ciasto przed rozpoczęciem pieczenia czyli kiedy timer pokazuje 1 godzinę.

Ciasto dzielimy na pół. Z każdej połówki robimy kulkę i rozgniatamy na placek. Rozkładamy palcami lub rozwałkowujemy, podsypując kaszą manną. Zostawiamy na 5 minut. Oba placki smarujemy sosem i układamy pokrojone dodatki.

Pieczemy w piekarniku w maksymalnej temperaturze, aż ciasto będzie zarumienione i chrupiące - na kamieniu do pizzy wystarczą 4 minuty. 


 
 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty