Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Pizza z serem pleśniowym, boczkiem i gruszką

 

Pizza na chrupiącym cieście z dodatkiem sera Fourme d'Ambert. Ser z przerostem pleśni świetnie komponuje się z gruszką, boczkiem i pomidorami. 

  • Ciasto na 2 duże pizze:
  • Mąka pszenna - 400g
  • Woda letnia - 210ml
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Cukier - 2 łyżeczki
  • Oliwa - 2 łyżki
  • Droższe suche - 8g
  • Dodatki:
  • Sos pomidorowy - 3 łyżki
  • Ser Fourme d'Ambert - 150g
  • Boczek - 4 plastry
  • Gruszka - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Pieczarki - 4szt
  • Pomidory koktajlowe - 6szt
  • Pomidory suszone - 4 plastry
  • Kasza manna do obsypywania

Drożdże i cukier rozpuszczamy w wodzie. Mieszamy z resztą składników i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłe miejsce.

Opcjonalnie (i tą wersję bardzo polecam!) ciasto można zrobić w automacie do chleba. Wkładamy składniki w kolejności mokre-suche-drożdże i uruchamiamy program podstawowy. Automat sam zmiesza składniki i podgrzeje ciasto, aby ładnie wyrosło. Wyciągamy ciasto przed rozpoczęciem pieczenia czyli kiedy timer pokazuje 1 godzinę.

Ciasto dzielimy na pół. Z każdej połówki robimy kulkę i rozgniatamy na placek. Rozkładamy palcami lub rozwałkowujemy, podsypując kaszą manną. Zostawiamy na 5 minut. Oba placki smarujemy sosem i układamy pokrojone dodatki.

Pieczemy w piekarniku w maksymalnej temperaturze, aż ciasto będzie zarumienione i chrupiące - na kamieniu do pizzy wystarczą 4 minuty. 


 
 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty