Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Pizza z serem pleśniowym, boczkiem i gruszką
Pizza na chrupiącym cieście z dodatkiem sera Fourme d'Ambert. Ser z przerostem pleśni świetnie komponuje się z gruszką, boczkiem i pomidorami.
- Ciasto na 2 duże pizze:
- Mąka pszenna - 400g
- Woda letnia - 210ml
- Sól - 1 łyżeczka
- Cukier - 2 łyżeczki
- Oliwa - 2 łyżki
- Droższe suche - 8g
- Dodatki:
- Sos pomidorowy - 3 łyżki
- Ser Fourme d'Ambert - 150g
- Boczek - 4 plastry
- Gruszka - 1szt
- Cebula - 1szt
- Pieczarki - 4szt
- Pomidory koktajlowe - 6szt
- Pomidory suszone - 4 plastry
- Kasza manna do obsypywania
Drożdże i cukier rozpuszczamy w wodzie. Mieszamy z
resztą składników i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Odstawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłe miejsce.
Opcjonalnie (i tą wersję bardzo polecam!) ciasto można zrobić w
automacie do chleba. Wkładamy składniki w kolejności mokre-suche-drożdże
i uruchamiamy program podstawowy. Automat sam zmiesza składniki i
podgrzeje ciasto, aby ładnie wyrosło. Wyciągamy ciasto przed
rozpoczęciem pieczenia czyli kiedy timer pokazuje 1 godzinę.
Ciasto dzielimy na pół. Z każdej połówki robimy kulkę i rozgniatamy na
placek. Rozkładamy palcami lub rozwałkowujemy, podsypując kaszą manną.
Zostawiamy na 5 minut. Oba placki smarujemy sosem i układamy pokrojone
dodatki.
Pieczemy w piekarniku w maksymalnej temperaturze, aż ciasto będzie
zarumienione i chrupiące - na kamieniu do pizzy wystarczą 4 minuty.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz