Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Pasta łososiowo-serowa


 Pyszna i prosta pasta kanapkowa z wędzonym łososiem. Idealna do świeżego chrupiącego pieczywa. 

Składniki:

  • Łosoś wędzony - 100g
  • Jajko ugotowane na twardo - 1szt
  • Ser (typu Grana Padano lub Parmezan) - 10g
  • Koperek - 1 łyżeczka
  • Majonez - 1 łyżka
  • Sól i pieprz do smaku

Jajko ugotowane na twardo kroimy w kostkę i ugniatamy widelcem. Łososia kroimy w drobną kostkę. Ser ścieramy na drobnych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku.
Pasta najlepiej smakuje schłodzona. 


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty