Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Zupa warzywna z ciecierzycą i garam masalą


Szybka i zdrowa zupa warzywna doprawiona indyjską przyprawą garam masala.

Składniki dla 4 osób:

  • Ciecierzyca konserwowa - 1 puszka (240g po odcieku)
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Cebula - 1szt
  • Marchew - 1szt 
  • Pietruszka - 1szt
  • Seler - 1/4 niedużego 
  • Kalafior - 2 większe różyczki
  • Kapusta włoska - 2 garści poszatkowanych liści
  • Olej - 1 łyżka
  • Bulion lub woda - 1,5l
  • Garam masala - 2 łyżeczki
  • Pieprz do smaku
  • Trendy Lunch orkisz, vermicelli, pomidory - 100 (lub sama kasza orkiszowa) 

 

Trendy Lunch orkisz, vermicelli, pomidory to gotowa mieszanka kaszy makaronu i suszonych pomidorów, która świetnie sprawdza się w zupach.

Marchewkę, seler i pietruszkę ścieramy na tarce na większych oczkach. Cebulę kroimy w piórka, czosnek wyciskamy, kalafior dzielimy na małe różyczki, kapustę włoską siekamy. Wszystkie warzywa smażymy na oleju kilka minut, aż lekko się zarumienią. Zalewamy bulionem i dodajemy cieciorkę i trendy lunch (lub kaszę). Gotujemy, aż kasza będzie miękka.

Pod koniec gotowania dodajemy garam masalę i ewentualnie doprawiamy. Garam masala jest bardzo bogatą mieszaną i nadaje wspaniały smak. 

 



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty