Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Zupa warzywna z ciecierzycą i garam masalą


Szybka i zdrowa zupa warzywna doprawiona indyjską przyprawą garam masala.

Składniki dla 4 osób:

  • Ciecierzyca konserwowa - 1 puszka (240g po odcieku)
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Cebula - 1szt
  • Marchew - 1szt 
  • Pietruszka - 1szt
  • Seler - 1/4 niedużego 
  • Kalafior - 2 większe różyczki
  • Kapusta włoska - 2 garści poszatkowanych liści
  • Olej - 1 łyżka
  • Bulion lub woda - 1,5l
  • Garam masala - 2 łyżeczki
  • Pieprz do smaku
  • Trendy Lunch orkisz, vermicelli, pomidory - 100 (lub sama kasza orkiszowa) 

 

Trendy Lunch orkisz, vermicelli, pomidory to gotowa mieszanka kaszy makaronu i suszonych pomidorów, która świetnie sprawdza się w zupach.

Marchewkę, seler i pietruszkę ścieramy na tarce na większych oczkach. Cebulę kroimy w piórka, czosnek wyciskamy, kalafior dzielimy na małe różyczki, kapustę włoską siekamy. Wszystkie warzywa smażymy na oleju kilka minut, aż lekko się zarumienią. Zalewamy bulionem i dodajemy cieciorkę i trendy lunch (lub kaszę). Gotujemy, aż kasza będzie miękka.

Pod koniec gotowania dodajemy garam masalę i ewentualnie doprawiamy. Garam masala jest bardzo bogatą mieszaną i nadaje wspaniały smak. 

 



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty