Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Hummus z suszonymi pomidorami, czosnkniem niedźwiedzim i czarnuszką

 

Hummus z dodatkiem suszonych pomidorów, czosnku niedźwiedziego i czarnuszki. Wspaniałe i zdrowe smarowidło, idealnie smakuje ze świeżym pomidorem, ogórkiem i rzodkiewką.

Składniki:

  • Ciecierzyca z puszki - 200g (+ 4 łyżki zalewy)
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Tahini - 2 łyżki
  • Sriracha - 1 łyżeczka
  • Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, sumak
  • Czosnek niedźwiedzi suszony - 1 łyżeczka
  • Pomidory suszone mielone - 1 łyżeczka
  • Czarnuszka - 1 łyżeczka

Ciecierzycę, tahini, sok z cytryny, obrane ząbki czosnku i 4 łyżki zalewy miksujemy blenderem na gładką masę. Jeśli ciężko idzie można dodać jeszcze 1 łyżkę zalewy.
Do masy dodajemy srirachę, wszystkie przyprawy i dodatki. Mieszamy.

Hummus jest świetną pastą do chleba, paluchów drożdżowych lub nachos. 


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty