Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Błyskawiczna tarta francuska ze szparagami i parmigiano reggiano

Tarta z ciasta francuskiego z chrupiącymi szparagami, serem parmigiano reggiano i boczkiem. Bardzo prosta w wykonaniu, a wygląda i smakuje znakomicie. Składniki: Ciasto francuskie - 1szt Szparagi zielone - 1 pęczek Farsz: Boczek wędzony - 100g Jajko - 3szt Suszone pomidory kostka (nie z oleju) - 2 łyżki Śmietana 12% lub jogurt naturalny - 200g Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki Pieprz i sól Parmigiano reggiano - 100g  Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni, bez dodatku tłuszczu, aż wytopi się i będzie chrupiący. Studzimy, Jajka mieszamy ze śmietaną, gałką, solą, pieprzem, boczkiem, suszonymi pomidorami i serem parmigiano reggiano.  Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Wrzucamy do wrzątku na około 3-4 minuty. Najlepiej gotować w pionie, aby główki wystawały z wody, ale można oczywiście w zwykłym garnku.  Na blasze rozwijamy ciasto francuskie. Boki ze wszystkich stron zawijamy, tworząc wyższy rant. Wylewamy masę jajeczną i układamy szparagi.  Pieczemy w 200 stopniach przez oko

Hummus z suszonymi pomidorami, czosnkniem niedźwiedzim i czarnuszką

 

Hummus z dodatkiem suszonych pomidorów, czosnku niedźwiedziego i czarnuszki. Wspaniałe i zdrowe smarowidło, idealnie smakuje ze świeżym pomidorem, ogórkiem i rzodkiewką.

Składniki:

  • Ciecierzyca z puszki - 200g (+ 4 łyżki zalewy)
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Tahini - 2 łyżki
  • Sriracha - 1 łyżeczka
  • Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, sumak
  • Czosnek niedźwiedzi suszony - 1 łyżeczka
  • Pomidory suszone mielone - 1 łyżeczka
  • Czarnuszka - 1 łyżeczka

Ciecierzycę, tahini, sok z cytryny, obrane ząbki czosnku i 4 łyżki zalewy miksujemy blenderem na gładką masę. Jeśli ciężko idzie można dodać jeszcze 1 łyżkę zalewy.
Do masy dodajemy srirachę, wszystkie przyprawy i dodatki. Mieszamy.

Hummus jest świetną pastą do chleba, paluchów drożdżowych lub nachos. 


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty