Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Hummus z suszonymi pomidorami, czosnkniem niedźwiedzim i czarnuszką

 

Hummus z dodatkiem suszonych pomidorów, czosnku niedźwiedziego i czarnuszki. Wspaniałe i zdrowe smarowidło, idealnie smakuje ze świeżym pomidorem, ogórkiem i rzodkiewką.

Składniki:

  • Ciecierzyca z puszki - 200g (+ 4 łyżki zalewy)
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Tahini - 2 łyżki
  • Sriracha - 1 łyżeczka
  • Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, sumak
  • Czosnek niedźwiedzi suszony - 1 łyżeczka
  • Pomidory suszone mielone - 1 łyżeczka
  • Czarnuszka - 1 łyżeczka

Ciecierzycę, tahini, sok z cytryny, obrane ząbki czosnku i 4 łyżki zalewy miksujemy blenderem na gładką masę. Jeśli ciężko idzie można dodać jeszcze 1 łyżkę zalewy.
Do masy dodajemy srirachę, wszystkie przyprawy i dodatki. Mieszamy.

Hummus jest świetną pastą do chleba, paluchów drożdżowych lub nachos. 


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty