Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Odwrócone ciasto mango-pomarańcza


 Mocno owocowe, mięciutkie i wilgotne ciasto z pomarańczą i mango, upieczone z całymi plasterkami pomarańczy. Wygląda świetnie i smakuje wybornie! 

Składniki na tortownicę 26cm:

  • Mąka pszenna - 250g
  • Masło w temperaturze pokojowej - 150g
  • Cukier - 150g
  • Jajka - 3szt
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Sól - szczypta
  • Śmietana 18 (lub jogurt) - 2 łyżki
  • Mango (może być mrożone) - 200g
  • Skórka pomarańczowa kandyzowana - 1 łyżka
  • Likier pomarańczowy (opcjonalnie) - 2 łyżki
  • Dekoracja:
  • Pomarańcza z cienką skórką - 1szt
  • Cukier - 2 łyżki
  • Do nasmarowania:
  • Olej - 1 łyżeczka

 

Tortownicę 26cm wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy łyżeczką oleju.

Pomarańczę sparzamy i dobrze myjemy. Środek kroimy w cienkie plastry, a z końcówek wyciskamy sok. Łyżkę soku mieszamy z 2 łyżkami cukru i tą masą smarujemy papier w tortownicy. Wykładamy plasterki pomarańczy.

Miąższ mango miksujemy.

Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy pojedynczo jajka, śmietanę, mus z mango, likier i skórkę pomarańczową. Na końcu dodajemy sól i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na pomarańcze.

Pieczemy w 180 stopniach 45 minut. Wyciągamy i studzimy w formie 15 minut.
Otwieramy boki formy. Za pomocą talerza odwracamy ciasto. Delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia. Dzięki posmarowaniu go olejem powinien odejść bez problemu.

Ciasto po ostudzeniu trzymamy pod przykryciem. Najlepsze jest następnego dnia.  

 



 


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty