Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Odwrócone ciasto mango-pomarańcza


 Mocno owocowe, mięciutkie i wilgotne ciasto z pomarańczą i mango, upieczone z całymi plasterkami pomarańczy. Wygląda świetnie i smakuje wybornie! 

Składniki na tortownicę 26cm:

  • Mąka pszenna - 250g
  • Masło w temperaturze pokojowej - 150g
  • Cukier - 150g
  • Jajka - 3szt
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Sól - szczypta
  • Śmietana 18 (lub jogurt) - 2 łyżki
  • Mango (może być mrożone) - 200g
  • Skórka pomarańczowa kandyzowana - 1 łyżka
  • Likier pomarańczowy (opcjonalnie) - 2 łyżki
  • Dekoracja:
  • Pomarańcza z cienką skórką - 1szt
  • Cukier - 2 łyżki
  • Do nasmarowania:
  • Olej - 1 łyżeczka

 

Tortownicę 26cm wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy łyżeczką oleju.

Pomarańczę sparzamy i dobrze myjemy. Środek kroimy w cienkie plastry, a z końcówek wyciskamy sok. Łyżkę soku mieszamy z 2 łyżkami cukru i tą masą smarujemy papier w tortownicy. Wykładamy plasterki pomarańczy.

Miąższ mango miksujemy.

Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy pojedynczo jajka, śmietanę, mus z mango, likier i skórkę pomarańczową. Na końcu dodajemy sól i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na pomarańcze.

Pieczemy w 180 stopniach 45 minut. Wyciągamy i studzimy w formie 15 minut.
Otwieramy boki formy. Za pomocą talerza odwracamy ciasto. Delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia. Dzięki posmarowaniu go olejem powinien odejść bez problemu.

Ciasto po ostudzeniu trzymamy pod przykryciem. Najlepsze jest następnego dnia.  

 



 


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty