Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Odwrócone ciasto mango-pomarańcza
Mocno owocowe, mięciutkie i wilgotne ciasto z pomarańczą i mango,
upieczone z całymi plasterkami pomarańczy. Wygląda świetnie i smakuje
wybornie!
Składniki na tortownicę 26cm:
- Mąka pszenna - 250g
- Masło w temperaturze pokojowej - 150g
- Cukier - 150g
- Jajka - 3szt
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- Sól - szczypta
- Śmietana 18 (lub jogurt) - 2 łyżki
- Mango (może być mrożone) - 200g
- Skórka pomarańczowa kandyzowana - 1 łyżka
- Likier pomarańczowy (opcjonalnie) - 2 łyżki
- Dekoracja:
- Pomarańcza z cienką skórką - 1szt
- Cukier - 2 łyżki
- Do nasmarowania:
- Olej - 1 łyżeczka
Tortownicę 26cm wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy łyżeczką oleju.
Pomarańczę sparzamy i dobrze myjemy. Środek kroimy w cienkie plastry, a z
końcówek wyciskamy sok. Łyżkę soku mieszamy z 2 łyżkami cukru i tą masą
smarujemy papier w tortownicy. Wykładamy plasterki pomarańczy.
Miąższ mango miksujemy.
Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy pojedynczo jajka, śmietanę,
mus z mango, likier i skórkę pomarańczową. Na końcu dodajemy sól i mąkę z
proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na pomarańcze.
Pieczemy w 180 stopniach 45 minut. Wyciągamy i studzimy w formie 15 minut.
Otwieramy boki formy. Za pomocą talerza odwracamy ciasto. Delikatnie
zdejmujemy papier do pieczenia. Dzięki posmarowaniu go olejem powinien
odejść bez problemu.
Ciasto po ostudzeniu trzymamy pod przykryciem. Najlepsze jest następnego dnia.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz