Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Pstrąg pieczony na kolorowych warzywach

 

Bardzo poste i szybkie danie z piekarnika. Idealne na dietetyczny obiad. Zachwyca wyglądem i smakiem.

Składniki na 3-4 porcje:

  • Pstrąg patroszony - 1szt większa (u mnie 650g)
  • Masło - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Sól ziołowa i pieprz
  • Ziemniaki małe - 10szt
  • Brokuł - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Kukurydza konserwowa - 100g
  • Pomidory koktajlowe - 10szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawa do ziemniaków - 1 łyżka
  • Papryka wędzona - 1/2 łyżeczki

Ziemniaki kroimy w ćwiartki, cebulę w ósemki. Mieszamy z olejem, przyprawą do ziemniaków i papryką wędzoną. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.


W czasie pieczenia szykujemy rybę - myjemy ją i osuszamy papierowym ręcznikiem. Środek nacieramy sokiem z cytryny, solą i pieprzem, wkładam też pokrojone masło. Skórę można naciąć nożem.

Kiedy ziemniaki będę już podpieczone wyciągamy je z piekarnika. Dodajemy kukurydzę i pokrojonego brokuła, mieszamy. Na warzywa kładziemy pstrąga i na około układamy połówki pomidorów.

 

 

Pieczemy w 180 stopniach kolejne 25-30 minut. Długość pieczenia zależy od wielkości ryby i ziemniaków. 


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty