Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Pstrąg pieczony na kolorowych warzywach

 

Bardzo poste i szybkie danie z piekarnika. Idealne na dietetyczny obiad. Zachwyca wyglądem i smakiem.

Składniki na 3-4 porcje:

  • Pstrąg patroszony - 1szt większa (u mnie 650g)
  • Masło - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Sól ziołowa i pieprz
  • Ziemniaki małe - 10szt
  • Brokuł - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Kukurydza konserwowa - 100g
  • Pomidory koktajlowe - 10szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawa do ziemniaków - 1 łyżka
  • Papryka wędzona - 1/2 łyżeczki

Ziemniaki kroimy w ćwiartki, cebulę w ósemki. Mieszamy z olejem, przyprawą do ziemniaków i papryką wędzoną. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.


W czasie pieczenia szykujemy rybę - myjemy ją i osuszamy papierowym ręcznikiem. Środek nacieramy sokiem z cytryny, solą i pieprzem, wkładam też pokrojone masło. Skórę można naciąć nożem.

Kiedy ziemniaki będę już podpieczone wyciągamy je z piekarnika. Dodajemy kukurydzę i pokrojonego brokuła, mieszamy. Na warzywa kładziemy pstrąga i na około układamy połówki pomidorów.

 

 

Pieczemy w 180 stopniach kolejne 25-30 minut. Długość pieczenia zależy od wielkości ryby i ziemniaków. 


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty