Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Makaron w sosie paprykowo-ziołowym

 

Szybkie i proste danie z makaronem razowym, kiełbaskami i pieczarkami w aromatycznym sosie. Zrobisz je w mniej niż pół godziny.

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron świderki razowe - 200g
  • Kiełbaski cienkie (u mnie drobiowe) - 250g
  • Pieczarki - 6szt
  • Cebula - 1szt
  • Kukurydza konserwowa - 60g
  • Suszone pomidory z oleju - 4 plastry
  • Oliwki czarne - 10szt
  • Olej (z suszonych pomidorów) - 1 łyżka
  • Sos:
  • Jogurt naturalny - 160g
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
  • Przyprawy:
  • papryka słodka, ostra i wędzona - po 1/2 łyżeczki
  • zioła prowansalskie - 2 łyżeczki
  • Pieprz i sól do smaku

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie przygotowujemy resztę.
Wszystkie składniki sosu mieszamy.
Kiełbaski, pieczarki i oliwki kroimy w plastry, cebulę w piórka, suszone pomidory na mniejsze kawałki. Na patelni na oleju przesmażamy kiełbaski, pieczarki i wszystkie warzywa. Przesmażamy tylko kilka minut. Dorzucamy ugotowany makaron i sos. Mieszamy, przykrywamy i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy do smaku.

Danie jest pyszne również następnego dnia.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty