Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Makaron w sosie paprykowo-ziołowym

 

Szybkie i proste danie z makaronem razowym, kiełbaskami i pieczarkami w aromatycznym sosie. Zrobisz je w mniej niż pół godziny.

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron świderki razowe - 200g
  • Kiełbaski cienkie (u mnie drobiowe) - 250g
  • Pieczarki - 6szt
  • Cebula - 1szt
  • Kukurydza konserwowa - 60g
  • Suszone pomidory z oleju - 4 plastry
  • Oliwki czarne - 10szt
  • Olej (z suszonych pomidorów) - 1 łyżka
  • Sos:
  • Jogurt naturalny - 160g
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
  • Przyprawy:
  • papryka słodka, ostra i wędzona - po 1/2 łyżeczki
  • zioła prowansalskie - 2 łyżeczki
  • Pieprz i sól do smaku

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie przygotowujemy resztę.
Wszystkie składniki sosu mieszamy.
Kiełbaski, pieczarki i oliwki kroimy w plastry, cebulę w piórka, suszone pomidory na mniejsze kawałki. Na patelni na oleju przesmażamy kiełbaski, pieczarki i wszystkie warzywa. Przesmażamy tylko kilka minut. Dorzucamy ugotowany makaron i sos. Mieszamy, przykrywamy i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy do smaku.

Danie jest pyszne również następnego dnia.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty