Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Makaron w sosie paprykowo-ziołowym

 

Szybkie i proste danie z makaronem razowym, kiełbaskami i pieczarkami w aromatycznym sosie. Zrobisz je w mniej niż pół godziny.

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron świderki razowe - 200g
  • Kiełbaski cienkie (u mnie drobiowe) - 250g
  • Pieczarki - 6szt
  • Cebula - 1szt
  • Kukurydza konserwowa - 60g
  • Suszone pomidory z oleju - 4 plastry
  • Oliwki czarne - 10szt
  • Olej (z suszonych pomidorów) - 1 łyżka
  • Sos:
  • Jogurt naturalny - 160g
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
  • Przyprawy:
  • papryka słodka, ostra i wędzona - po 1/2 łyżeczki
  • zioła prowansalskie - 2 łyżeczki
  • Pieprz i sól do smaku

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie przygotowujemy resztę.
Wszystkie składniki sosu mieszamy.
Kiełbaski, pieczarki i oliwki kroimy w plastry, cebulę w piórka, suszone pomidory na mniejsze kawałki. Na patelni na oleju przesmażamy kiełbaski, pieczarki i wszystkie warzywa. Przesmażamy tylko kilka minut. Dorzucamy ugotowany makaron i sos. Mieszamy, przykrywamy i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy do smaku.

Danie jest pyszne również następnego dnia.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty