Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Makaron w sosie paprykowo-ziołowym

 

Szybkie i proste danie z makaronem razowym, kiełbaskami i pieczarkami w aromatycznym sosie. Zrobisz je w mniej niż pół godziny.

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron świderki razowe - 200g
  • Kiełbaski cienkie (u mnie drobiowe) - 250g
  • Pieczarki - 6szt
  • Cebula - 1szt
  • Kukurydza konserwowa - 60g
  • Suszone pomidory z oleju - 4 plastry
  • Oliwki czarne - 10szt
  • Olej (z suszonych pomidorów) - 1 łyżka
  • Sos:
  • Jogurt naturalny - 160g
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
  • Przyprawy:
  • papryka słodka, ostra i wędzona - po 1/2 łyżeczki
  • zioła prowansalskie - 2 łyżeczki
  • Pieprz i sól do smaku

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie przygotowujemy resztę.
Wszystkie składniki sosu mieszamy.
Kiełbaski, pieczarki i oliwki kroimy w plastry, cebulę w piórka, suszone pomidory na mniejsze kawałki. Na patelni na oleju przesmażamy kiełbaski, pieczarki i wszystkie warzywa. Przesmażamy tylko kilka minut. Dorzucamy ugotowany makaron i sos. Mieszamy, przykrywamy i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy do smaku.

Danie jest pyszne również następnego dnia.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty