Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Korzenny ryż z truskawkami
Ryż z truskawkami w śmietanie - czyli danie dzieciństwa, ale w nieco odmienionej formie, z dodatkiem przypraw korzennych. Sprawdzi się świetnie na ciepłe śniadanie.
Składniki na 2 porcje:
- Ryż - 100g
- Mleko - 300ml
- Przyprawy korzenne:
- 2 gwiazdki anyżu, 1 łyżka ziaren kardamonu, 1 laska cynamonu, 2 łyżki cukru waniliowego
- Truskawki - 400g
- Śmietana 18% - 100ml
- Cukier - 1 łyżka
Do mleka dodajemy przyprawy korzenne i gotujemy do
momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy na 10 minut pod
przykryciem. Po tym czasie przelewamy przez sitko, aby pozbyć się
przypraw. Samo mleko doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ryż i na małym
ogniu gotujemy, aż ryż zmięknie.
Truskawki ze śmietaną i cukrem wstawiamy do garnka i na małym ogniu
ogrzewamy, często mieszając. Truskawki nie muszą się zagotować, ale
powinny być gorące.
Na talerzach układamy ryż, polewamy truskawkami. Przed podaniem można danie posypać jeszcze szczyptą cynamonu.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz