Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Błyskawiczna tarta francuska ze szparagami i parmigiano reggiano

Tarta z ciasta francuskiego z chrupiącymi szparagami, serem parmigiano reggiano i boczkiem. Bardzo prosta w wykonaniu, a wygląda i smakuje znakomicie. Składniki: Ciasto francuskie - 1szt Szparagi zielone - 1 pęczek Farsz: Boczek wędzony - 100g Jajko - 3szt Suszone pomidory kostka (nie z oleju) - 2 łyżki Śmietana 12% lub jogurt naturalny - 200g Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki Pieprz i sól Parmigiano reggiano - 100g  Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni, bez dodatku tłuszczu, aż wytopi się i będzie chrupiący. Studzimy, Jajka mieszamy ze śmietaną, gałką, solą, pieprzem, boczkiem, suszonymi pomidorami i serem parmigiano reggiano.  Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Wrzucamy do wrzątku na około 3-4 minuty. Najlepiej gotować w pionie, aby główki wystawały z wody, ale można oczywiście w zwykłym garnku.  Na blasze rozwijamy ciasto francuskie. Boki ze wszystkich stron zawijamy, tworząc wyższy rant. Wylewamy masę jajeczną i układamy szparagi.  Pieczemy w 200 stopniach przez oko

Korzenny ryż z truskawkami

 

Ryż z truskawkami w śmietanie - czyli danie dzieciństwa, ale w nieco odmienionej formie, z dodatkiem przypraw korzennych. Sprawdzi się świetnie na ciepłe śniadanie. 

Składniki na 2 porcje:

  • Ryż - 100g
  • Mleko - 300ml
  • Przyprawy korzenne:
  • 2 gwiazdki anyżu, 1 łyżka ziaren kardamonu, 1 laska cynamonu, 2 łyżki cukru waniliowego
  • Truskawki - 400g
  • Śmietana 18% - 100ml
  • Cukier - 1 łyżka

Do mleka dodajemy przyprawy korzenne i gotujemy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy na 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie przelewamy przez sitko, aby pozbyć się przypraw. Samo mleko doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ryż i na małym ogniu gotujemy, aż ryż zmięknie.

Truskawki ze śmietaną i cukrem wstawiamy do garnka i na małym ogniu ogrzewamy, często mieszając. Truskawki nie muszą się zagotować, ale powinny być gorące.

Na talerzach układamy ryż, polewamy truskawkami. Przed podaniem można danie posypać jeszcze szczyptą cynamonu.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty