Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Makaron z soczewicy z wędzonym kurczakiem


Makaron z soczewicy jest świetną, bezglutenową i wysokobiałkową alternatywą dla makaronu pszennego. Ma lekko "grochowy" posmak, który świetnie komponuje się z kurczakiem. 

Składniki na 3 porcje:

  • Makaron z soczewicy - 100g (u mnie świderki)
  • Wędzona pierś kurczaka - 250g
  • Kukurydza konserwowa - 200g
  • Fasola biała konserwowa - 120g
  • Cebula - 1szt
  • Suszone pomidory - 6 plastrów
  • Olej (spod suszonych pomidorów) - 2 łyżki
  • Żurawina suszona - 1 łyżka
  • Przyprawa Chilli con carne (lub inna meksykańska) - 1 łyżka 

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cebulę kroimy w piórka, kurczaka w grubsze słupki.
Na patelni, na oleju przesmażamy cebulę i kurczaka przez około 3 minuty. Dodajemy pokrojone suszone pomidory, kukurydzę, żurawinę i przyprawy. Pod przykryciem dusimy jeszcze kilka minut. Na końcu dodajemy ugotowany makaron i fasolę. Delikatnie mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut.

Danie jest pyszne i na ciepło i na zimno.  


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty