Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Makaron z soczewicy z wędzonym kurczakiem


Makaron z soczewicy jest świetną, bezglutenową i wysokobiałkową alternatywą dla makaronu pszennego. Ma lekko "grochowy" posmak, który świetnie komponuje się z kurczakiem. 

Składniki na 3 porcje:

  • Makaron z soczewicy - 100g (u mnie świderki)
  • Wędzona pierś kurczaka - 250g
  • Kukurydza konserwowa - 200g
  • Fasola biała konserwowa - 120g
  • Cebula - 1szt
  • Suszone pomidory - 6 plastrów
  • Olej (spod suszonych pomidorów) - 2 łyżki
  • Żurawina suszona - 1 łyżka
  • Przyprawa Chilli con carne (lub inna meksykańska) - 1 łyżka 

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cebulę kroimy w piórka, kurczaka w grubsze słupki.
Na patelni, na oleju przesmażamy cebulę i kurczaka przez około 3 minuty. Dodajemy pokrojone suszone pomidory, kukurydzę, żurawinę i przyprawy. Pod przykryciem dusimy jeszcze kilka minut. Na końcu dodajemy ugotowany makaron i fasolę. Delikatnie mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut.

Danie jest pyszne i na ciepło i na zimno.  


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty