Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Zupa boczniakowo - pieczarkowa z makaronem soba


Pyszna zupa grzybowa pachnąca ziołami. Prosta, szybka i przepyszna!


Składniki dla 2-3 osób:
  • Boczniaki - 250g
  • Pieczarki - 5szt
  • Marchew - 1szt
  • Makaron soba - 80g
  • Bulion - 1l
  • Przecier pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Przyprawy:
  • pieprz, lubczyk, tymianek


Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, boczniaki kroimy na paseczki, marchew kroimy w plastry.

Do buliony dodajemy grzyby i marchew, a po 20 minutach makaron i przecier pomidorowy.

Gotujemy jeszcze do zmięknięcia makaronu i na końcu doprawiamy pieprzem, lubczykiem i tymiankiem.





Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (licząc całe danie dla dwóch osób, przy bulionie z kostki)
Wartość energetyczna (kcal) –215
Białka (g) – 13
Tłuszcze (g) – 3,65
Węglowodany (g) – 39,75

Błonnik (g) – 6,7

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty