Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Boczek z grilla w genialnej marynacie teriyaki

Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki, octem i sosem ostrygowym nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. Składniki: Boczek surowy plastry – 400g Marynata: Sos teriyaki – 1 łyżeczka Ostry sos jalapeno/tabasco – 1 łyżeczka Ocet jabłkowy – 1 łyżka Olej rzepakowy – 1 łyżka Cukier kokosowy – 1 łyżeczka Sos ostrygowy – 1 łyżka Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka Czosnek – 2 ząbki Czosnek przeciskamy lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos ostry, sos ostrygowy, olej, ocet, cukier, koncentrat i czosnek. Plastry boczku marynujemy przez co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Na pół godziny przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Grillujemy przez 5-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości plastrów). Boczek smakuje świetnie z surówką ze świeżych warzyw.    

Zupa boczniakowo - pieczarkowa z makaronem soba


Pyszna zupa grzybowa pachnąca ziołami. Prosta, szybka i przepyszna!


Składniki dla 2-3 osób:
  • Boczniaki - 250g
  • Pieczarki - 5szt
  • Marchew - 1szt
  • Makaron soba - 80g
  • Bulion - 1l
  • Przecier pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Przyprawy:
  • pieprz, lubczyk, tymianek


Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, boczniaki kroimy na paseczki, marchew kroimy w plastry.

Do buliony dodajemy grzyby i marchew, a po 20 minutach makaron i przecier pomidorowy.

Gotujemy jeszcze do zmięknięcia makaronu i na końcu doprawiamy pieprzem, lubczykiem i tymiankiem.





Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (licząc całe danie dla dwóch osób, przy bulionie z kostki)
Wartość energetyczna (kcal) –215
Białka (g) – 13
Tłuszcze (g) – 3,65
Węglowodany (g) – 39,75

Błonnik (g) – 6,7

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty