Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Zupa boczniakowo - pieczarkowa z makaronem soba


Pyszna zupa grzybowa pachnąca ziołami. Prosta, szybka i przepyszna!


Składniki dla 2-3 osób:
  • Boczniaki - 250g
  • Pieczarki - 5szt
  • Marchew - 1szt
  • Makaron soba - 80g
  • Bulion - 1l
  • Przecier pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Przyprawy:
  • pieprz, lubczyk, tymianek


Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, boczniaki kroimy na paseczki, marchew kroimy w plastry.

Do buliony dodajemy grzyby i marchew, a po 20 minutach makaron i przecier pomidorowy.

Gotujemy jeszcze do zmięknięcia makaronu i na końcu doprawiamy pieprzem, lubczykiem i tymiankiem.





Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (licząc całe danie dla dwóch osób, przy bulionie z kostki)
Wartość energetyczna (kcal) –215
Białka (g) – 13
Tłuszcze (g) – 3,65
Węglowodany (g) – 39,75

Błonnik (g) – 6,7

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty