Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Boczek z grilla w genialnej marynacie teriyaki

Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki, octem i sosem ostrygowym nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. Składniki: Boczek surowy plastry – 400g Marynata: Sos teriyaki – 1 łyżeczka Ostry sos jalapeno/tabasco – 1 łyżeczka Ocet jabłkowy – 1 łyżka Olej rzepakowy – 1 łyżka Cukier kokosowy – 1 łyżeczka Sos ostrygowy – 1 łyżka Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka Czosnek – 2 ząbki Czosnek przeciskamy lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos ostry, sos ostrygowy, olej, ocet, cukier, koncentrat i czosnek. Plastry boczku marynujemy przez co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Na pół godziny przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Grillujemy przez 5-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości plastrów). Boczek smakuje świetnie z surówką ze świeżych warzyw.    

Szampańska sałatka owocowa


Sałatka z egzotycznych owoców z dodatkiem szampana (lub wermutu) - czyli wersja tylko dla dorosłych. Jest bardzo prosta, ale efektowna i wszystkich zachwyca.

Składniki (na 6 porcji)
  • Ananas - 1szt
  • Pomelo - 1szt
  • Kaki - 1szt
  • Banan - 1szt
  • Granat - 1 szt
  • Wino musujące półsłodkie - 200ml (ewentualnie wermut)


Ananasa, banana i kaki obieramy i kroimy na kawałki. Pomelo obieramy z każdej błony (pozostają cząstki bez skórek) i dzielimy na mniejsze kawałki. Granata dzielimy na mniejsze części i wydrążamy.

Mieszamy razem i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Nakładamy do dużych kieliszków lub salaterek i zalewamy mocno schłodzonym winem musującym.



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) –192
Białka (g) – 2,12
Tłuszcze (g) – 0,6
Węglowodany (g) – 40,18

Błonnik (g) –4,93

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty