Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Szampańska sałatka owocowa


Sałatka z egzotycznych owoców z dodatkiem szampana (lub wermutu) - czyli wersja tylko dla dorosłych. Jest bardzo prosta, ale efektowna i wszystkich zachwyca.

Składniki (na 6 porcji)
  • Ananas - 1szt
  • Pomelo - 1szt
  • Kaki - 1szt
  • Banan - 1szt
  • Granat - 1 szt
  • Wino musujące półsłodkie - 200ml (ewentualnie wermut)


Ananasa, banana i kaki obieramy i kroimy na kawałki. Pomelo obieramy z każdej błony (pozostają cząstki bez skórek) i dzielimy na mniejsze kawałki. Granata dzielimy na mniejsze części i wydrążamy.

Mieszamy razem i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Nakładamy do dużych kieliszków lub salaterek i zalewamy mocno schłodzonym winem musującym.



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) –192
Białka (g) – 2,12
Tłuszcze (g) – 0,6
Węglowodany (g) – 40,18

Błonnik (g) –4,93

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty