Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Szampańska sałatka owocowa


Sałatka z egzotycznych owoców z dodatkiem szampana (lub wermutu) - czyli wersja tylko dla dorosłych. Jest bardzo prosta, ale efektowna i wszystkich zachwyca.

Składniki (na 6 porcji)
  • Ananas - 1szt
  • Pomelo - 1szt
  • Kaki - 1szt
  • Banan - 1szt
  • Granat - 1 szt
  • Wino musujące półsłodkie - 200ml (ewentualnie wermut)


Ananasa, banana i kaki obieramy i kroimy na kawałki. Pomelo obieramy z każdej błony (pozostają cząstki bez skórek) i dzielimy na mniejsze kawałki. Granata dzielimy na mniejsze części i wydrążamy.

Mieszamy razem i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Nakładamy do dużych kieliszków lub salaterek i zalewamy mocno schłodzonym winem musującym.



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) –192
Białka (g) – 2,12
Tłuszcze (g) – 0,6
Węglowodany (g) – 40,18

Błonnik (g) –4,93

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty