Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Szampańska sałatka owocowa


Sałatka z egzotycznych owoców z dodatkiem szampana (lub wermutu) - czyli wersja tylko dla dorosłych. Jest bardzo prosta, ale efektowna i wszystkich zachwyca.

Składniki (na 6 porcji)
  • Ananas - 1szt
  • Pomelo - 1szt
  • Kaki - 1szt
  • Banan - 1szt
  • Granat - 1 szt
  • Wino musujące półsłodkie - 200ml (ewentualnie wermut)


Ananasa, banana i kaki obieramy i kroimy na kawałki. Pomelo obieramy z każdej błony (pozostają cząstki bez skórek) i dzielimy na mniejsze kawałki. Granata dzielimy na mniejsze części i wydrążamy.

Mieszamy razem i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Nakładamy do dużych kieliszków lub salaterek i zalewamy mocno schłodzonym winem musującym.



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) –192
Białka (g) – 2,12
Tłuszcze (g) – 0,6
Węglowodany (g) – 40,18

Błonnik (g) –4,93

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty