Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Ciasteczka imbirowo malinowe - kruche z cukrem


Pierwsze próby świątecznych wypieków wypadły bardzo pomyślnie! Ciasteczka są przepyszne. Czuć w nich ostrość imbiru i słodycz malin.


Składniki:  (wyszło mi 16 dużych ciastek - reniferów)

  • Mąka - 250g
  • Masło - 150g
  • Cukier - 100g
  • Jajko - 1szt
  • Imbir kandyzowany - 25g
  • Imbir w proszku - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Maliny liofilizowane - 15g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

    + Cukier do posypania ciastek


Imbir kroimy w drobną kostkę. Maliny ucieramy chwilę w moździerzu - na małe kawałeczki.
Zimne masło kroimy w kostkę.

Wszystkie składniki na ciastka zagniatamy, aż ładnie się połączą. Maliny dodajemy na końcu, żeby zachowały się w kawałkach. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Ciasto wałkujemy na ok 5mm i wycinamy świąteczne wzory, lub po prostu odrywamy po kawałku ciasta i forujemy płaskie ciasteczka.

Ciasteczka posypujemy cukrem i pieczemy w 180 stopniach 10-13 minut (w zależności od grubości).

Ciasteczka najlepsze są następnego dnia.


  


Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1 ciastka)
Wartość energetyczna (kcal) –166,62
Białka (g) – 2,52
Tłuszcze (g) – 8,3
Węglowodany (g) – 20,31

Błonnik (g) –0,65

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty