Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Ciasteczka imbirowo malinowe - kruche z cukrem


Pierwsze próby świątecznych wypieków wypadły bardzo pomyślnie! Ciasteczka są przepyszne. Czuć w nich ostrość imbiru i słodycz malin.


Składniki:  (wyszło mi 16 dużych ciastek - reniferów)

  • Mąka - 250g
  • Masło - 150g
  • Cukier - 100g
  • Jajko - 1szt
  • Imbir kandyzowany - 25g
  • Imbir w proszku - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Maliny liofilizowane - 15g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

    + Cukier do posypania ciastek


Imbir kroimy w drobną kostkę. Maliny ucieramy chwilę w moździerzu - na małe kawałeczki.
Zimne masło kroimy w kostkę.

Wszystkie składniki na ciastka zagniatamy, aż ładnie się połączą. Maliny dodajemy na końcu, żeby zachowały się w kawałkach. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Ciasto wałkujemy na ok 5mm i wycinamy świąteczne wzory, lub po prostu odrywamy po kawałku ciasta i forujemy płaskie ciasteczka.

Ciasteczka posypujemy cukrem i pieczemy w 180 stopniach 10-13 minut (w zależności od grubości).

Ciasteczka najlepsze są następnego dnia.


  


Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1 ciastka)
Wartość energetyczna (kcal) –166,62
Białka (g) – 2,52
Tłuszcze (g) – 8,3
Węglowodany (g) – 20,31

Błonnik (g) –0,65

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty