Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Boczek z grilla w genialnej marynacie teriyaki

Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki, octem i sosem ostrygowym nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. Składniki: Boczek surowy plastry – 400g Marynata: Sos teriyaki – 1 łyżeczka Ostry sos jalapeno/tabasco – 1 łyżeczka Ocet jabłkowy – 1 łyżka Olej rzepakowy – 1 łyżka Cukier kokosowy – 1 łyżeczka Sos ostrygowy – 1 łyżka Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka Czosnek – 2 ząbki Czosnek przeciskamy lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos ostry, sos ostrygowy, olej, ocet, cukier, koncentrat i czosnek. Plastry boczku marynujemy przez co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Na pół godziny przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Grillujemy przez 5-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości plastrów). Boczek smakuje świetnie z surówką ze świeżych warzyw.    

Ciasteczka imbirowo malinowe - kruche z cukrem


Pierwsze próby świątecznych wypieków wypadły bardzo pomyślnie! Ciasteczka są przepyszne. Czuć w nich ostrość imbiru i słodycz malin.


Składniki:  (wyszło mi 16 dużych ciastek - reniferów)

  • Mąka - 250g
  • Masło - 150g
  • Cukier - 100g
  • Jajko - 1szt
  • Imbir kandyzowany - 25g
  • Imbir w proszku - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Maliny liofilizowane - 15g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

    + Cukier do posypania ciastek


Imbir kroimy w drobną kostkę. Maliny ucieramy chwilę w moździerzu - na małe kawałeczki.
Zimne masło kroimy w kostkę.

Wszystkie składniki na ciastka zagniatamy, aż ładnie się połączą. Maliny dodajemy na końcu, żeby zachowały się w kawałkach. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Ciasto wałkujemy na ok 5mm i wycinamy świąteczne wzory, lub po prostu odrywamy po kawałku ciasta i forujemy płaskie ciasteczka.

Ciasteczka posypujemy cukrem i pieczemy w 180 stopniach 10-13 minut (w zależności od grubości).

Ciasteczka najlepsze są następnego dnia.


  


Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1 ciastka)
Wartość energetyczna (kcal) –166,62
Białka (g) – 2,52
Tłuszcze (g) – 8,3
Węglowodany (g) – 20,31

Błonnik (g) –0,65

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty