Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Gofry dyniowe - idealne jesienne śniadanie


Dynia jest uniwersalna - sprawdza się na obiad, deser i śniadanie! Oto mój przepis na gofry z dyniową nutą.

Składniki na 7 gofrów:
  • Mąka pszenna - 150g
  • Mleko - 1/2 szklanki
  • Cukier - 2 łyżki
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Jajko - 1 szt
  • Sól - szczypta
  • Puree z dyni - 200g
  • Olej - 1 łyżka
  • Ulubione dodatki, u mnie:
  • Serek homogenizowany waniliowy i kakao



Wszystkie składniki ciasta mieszamy do dokładnego połączenia. Odstawiamy na 10 minut - jeśli ciasto będzie za gęste dodajemy odrobinę wody lub mleka.

Pieczemy w gofrownicy do uzyskania odpowiedniej chrupkości. Gofry są w środku bardziej mokre niż te tradycyjne, ale smakują naprawdę wybornie.

Podajemy na ciepło z serkiem, bitą śmietaną lub owocami.  





Orientacyjne wartości odżywcze 1 gofra bez dodatków:
Wartość energetyczna (kcal) –134
Białka (g) –  9,67
Tłuszcze (g) – 2,8
Węglowodany (g) – 22,24

Błonnik (g) –1,3

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty