Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Gofry dyniowe - idealne jesienne śniadanie


Dynia jest uniwersalna - sprawdza się na obiad, deser i śniadanie! Oto mój przepis na gofry z dyniową nutą.

Składniki na 7 gofrów:
  • Mąka pszenna - 150g
  • Mleko - 1/2 szklanki
  • Cukier - 2 łyżki
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Jajko - 1 szt
  • Sól - szczypta
  • Puree z dyni - 200g
  • Olej - 1 łyżka
  • Ulubione dodatki, u mnie:
  • Serek homogenizowany waniliowy i kakao



Wszystkie składniki ciasta mieszamy do dokładnego połączenia. Odstawiamy na 10 minut - jeśli ciasto będzie za gęste dodajemy odrobinę wody lub mleka.

Pieczemy w gofrownicy do uzyskania odpowiedniej chrupkości. Gofry są w środku bardziej mokre niż te tradycyjne, ale smakują naprawdę wybornie.

Podajemy na ciepło z serkiem, bitą śmietaną lub owocami.  





Orientacyjne wartości odżywcze 1 gofra bez dodatków:
Wartość energetyczna (kcal) –134
Białka (g) –  9,67
Tłuszcze (g) – 2,8
Węglowodany (g) – 22,24

Błonnik (g) –1,3

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty