Maffe to senegalska potrawa z wołowiną (lub innym mięsem), warzywami i
orzechami ziemnymi. Chociaż wizualnie gulasz nie zachwyca, to smakowo
jest fantastyczny - kremowy, aromatyczny, słonawo-słodki. W mojej wersji
został podrasowany syropem klonowym.
Składniki na 4 porcje:
-
Wołowina na gulasz - 500g
-
Pomidory - 300g (mogą być z puszki)
-
Papryka - 1 duża
-
Cebula - 2 szt
-
Czosnek - 4 ząbki
-
Olej (u mnie arachidowy) - 1 łyżka
-
Syrop klonowy - 1 łyżka
-
Sos sojowy - 1 łyżka
-
Masło orzechowe 100% (najlepiej z kawałkami orzechów) - 2 duże łyżki
-
Przyprawy: papryka słodka, pieprz ziołowy, kolendra mielona, kmin rzymski mielony
Wołowinę kroimy w większą kostkę, obsypujemy przyprawami i przesmażamy na oleju. Polecam olej arachidowy - da wspaniały aromat.
Kiedy mięso lekko się zarumieni dodajemy pokrojone warzywa, przeciśnięty
czosnek i sos sojowy. Chwilę smażymy razem mieszając. Zalewamy szklanką
wody i dusimy pod przykryciem, aż wołowina zmięknie. U mnie wystarczyło
pół godziny, ale miałam bardzo świeże mięso. Może to oczywiście zająć
dłużej.
Masło orzechowy i syrop klonowy mieszamy w połowie szklanki wody. Ważne,
aby było to masło orzechowe 100%, bez żadnych dodatków. Najlepiej
sprawdza się masło z kawałkami orzechów.
Dodajemy do wołowiny i dusimy jeszcze 10 minut.
Co kilka minut trzeba mieszać i ewentualnie dolewać wody bo sos orzechowy może się przypalać.
Podajemy z kaszą lub ryżem.
Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) – 461
Białka (g) – 38,13
Tłuszcze (g) – 13,21
Węglowodany (g) – 47,21
Błonnik (g) –7,59
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu
Komentarze
Prześlij komentarz