Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Maffe - senegalski gulasz wołowy


Maffe to senegalska potrawa z wołowiną (lub innym mięsem), warzywami i orzechami ziemnymi. Chociaż wizualnie gulasz nie zachwyca, to smakowo jest fantastyczny - kremowy, aromatyczny, słonawo-słodki. W mojej wersji został podrasowany syropem klonowym.

Składniki na 4 porcje:
  • Wołowina na gulasz - 500g
  • Pomidory - 300g (mogą być z puszki)
  • Papryka - 1 duża
  • Cebula - 2 szt
  • Czosnek - 4 ząbki
  • Olej (u mnie arachidowy) - 1 łyżka
  • Syrop klonowy - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Masło orzechowe 100% (najlepiej z kawałkami orzechów) - 2 duże łyżki
  • Przyprawy: papryka słodka, pieprz ziołowy, kolendra mielona, kmin rzymski mielony


Wołowinę kroimy w większą kostkę, obsypujemy przyprawami i przesmażamy na oleju. Polecam olej arachidowy - da wspaniały aromat.

Kiedy mięso lekko się zarumieni dodajemy pokrojone warzywa, przeciśnięty czosnek i sos sojowy. Chwilę smażymy razem mieszając. Zalewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem, aż wołowina zmięknie. U mnie wystarczyło pół godziny, ale miałam bardzo świeże mięso. Może to oczywiście zająć dłużej.


Masło orzechowy i syrop klonowy mieszamy w połowie szklanki wody. Ważne, aby było to masło orzechowe 100%, bez żadnych dodatków. Najlepiej sprawdza się masło z kawałkami orzechów.
Dodajemy do wołowiny i dusimy jeszcze 10 minut.

Co kilka minut trzeba mieszać i ewentualnie dolewać wody bo sos orzechowy może się przypalać.

Podajemy z kaszą lub ryżem.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) – 461
Białka (g) – 38,13
Tłuszcze (g) – 13,21
Węglowodany (g) – 47,21

Błonnik (g) –7,59

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty