Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Maffe - senegalski gulasz wołowy


Maffe to senegalska potrawa z wołowiną (lub innym mięsem), warzywami i orzechami ziemnymi. Chociaż wizualnie gulasz nie zachwyca, to smakowo jest fantastyczny - kremowy, aromatyczny, słonawo-słodki. W mojej wersji został podrasowany syropem klonowym.

Składniki na 4 porcje:
  • Wołowina na gulasz - 500g
  • Pomidory - 300g (mogą być z puszki)
  • Papryka - 1 duża
  • Cebula - 2 szt
  • Czosnek - 4 ząbki
  • Olej (u mnie arachidowy) - 1 łyżka
  • Syrop klonowy - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Masło orzechowe 100% (najlepiej z kawałkami orzechów) - 2 duże łyżki
  • Przyprawy: papryka słodka, pieprz ziołowy, kolendra mielona, kmin rzymski mielony


Wołowinę kroimy w większą kostkę, obsypujemy przyprawami i przesmażamy na oleju. Polecam olej arachidowy - da wspaniały aromat.

Kiedy mięso lekko się zarumieni dodajemy pokrojone warzywa, przeciśnięty czosnek i sos sojowy. Chwilę smażymy razem mieszając. Zalewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem, aż wołowina zmięknie. U mnie wystarczyło pół godziny, ale miałam bardzo świeże mięso. Może to oczywiście zająć dłużej.


Masło orzechowy i syrop klonowy mieszamy w połowie szklanki wody. Ważne, aby było to masło orzechowe 100%, bez żadnych dodatków. Najlepiej sprawdza się masło z kawałkami orzechów.
Dodajemy do wołowiny i dusimy jeszcze 10 minut.

Co kilka minut trzeba mieszać i ewentualnie dolewać wody bo sos orzechowy może się przypalać.

Podajemy z kaszą lub ryżem.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) – 461
Białka (g) – 38,13
Tłuszcze (g) – 13,21
Węglowodany (g) – 47,21

Błonnik (g) –7,59

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty