Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Pomarańczowo - dyniowy deser jogurtowy


Połączenie dyni i pomarańczy jest genialne! Tym razem w wersji nieco bardziej fit, czyli deseru jogurtowego.

Składniki na 4 porcje:

  • Puree z dyni - 300g
  • Jogurt naturalny - 400g
  • Galaretka pomarańczowa - 1szt
  • Pomarańcza - 1szt
  • Do poyspania - biszkopciki lub inne małe ciasteczka


Z podanych składników wyszły mi 4 pucharki deseru.

Galaretkę robimy zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale w połowie wody. Zostawiamy do przestygnięcia, powinna być lekko ciepła.

Połowę galaretki mieszamy z jogurtem, połowę z puree dyniowym. Wkładamy do lodówki - musi zacząć tężeć, aby masy po włożeniu do pucharków nie mieszały się. Masę jogurtową warto przemieszać kilka razy, aby tężała równomiernie.

Do pucharków wkładamy:
cząstki pomarańczy, masę jogurtową, masę dyniową, znów masę jogurtową. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Przed podaniem posypujemy biszkopcikami.





Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) –175,5
Białka (g) – 8,2
Tłuszcze (g) – 2,35
Węglowodany (g) – 28,27
Błonnik (g) – 3,25
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty