Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Pomarańczowo - dyniowy deser jogurtowy


Połączenie dyni i pomarańczy jest genialne! Tym razem w wersji nieco bardziej fit, czyli deseru jogurtowego.

Składniki na 4 porcje:

  • Puree z dyni - 300g
  • Jogurt naturalny - 400g
  • Galaretka pomarańczowa - 1szt
  • Pomarańcza - 1szt
  • Do poyspania - biszkopciki lub inne małe ciasteczka


Z podanych składników wyszły mi 4 pucharki deseru.

Galaretkę robimy zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale w połowie wody. Zostawiamy do przestygnięcia, powinna być lekko ciepła.

Połowę galaretki mieszamy z jogurtem, połowę z puree dyniowym. Wkładamy do lodówki - musi zacząć tężeć, aby masy po włożeniu do pucharków nie mieszały się. Masę jogurtową warto przemieszać kilka razy, aby tężała równomiernie.

Do pucharków wkładamy:
cząstki pomarańczy, masę jogurtową, masę dyniową, znów masę jogurtową. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Przed podaniem posypujemy biszkopcikami.





Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) –175,5
Białka (g) – 8,2
Tłuszcze (g) – 2,35
Węglowodany (g) – 28,27
Błonnik (g) – 3,25
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty