Chrupiące paluszki grissini świetnie sprawdzą się jako przekąska
imprezowa. Będą świetne na sucho i z dipem. Najtrudniejszym krokiem ich wykonania jest niejedzenie ich od razu po wyjęciu z piekarnika ;)
Składniki, z których wyszło mi 16 długich paluchów:
-
Mąka tortowa - 200g + do obsypywania stolnicy
-
Cukier - 1 łyżeczka
-
Sól - szczypta
-
Drożdże świeże - 20g
-
Letnia woda - 150ml
-
Oliwa - 2 łyżki
-
Ser feta - 100g
-
Czarnuszka - 1 łyżeczka
-
Chilli suszone płatki (opcjonalnie) - 1 łyżeczka
-
Jajko - 1 szt (do smarowania grissini)
-
Tłuszcz do nasmarowania blaszki
Do wody dodajemy cukier, drożdże i 2 łyżki mąki.
Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Potem mieszamy z resztą mąki, solą i
oliwą, przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce
na godzinę.
Po tym czasie dodajemy pokruszoną fetę, czarnuszkę i chilli i chwilę wyrabiamy. Odstawiamy na 15 minut.
Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na ok 4mm,
obficie posypując mąką. Kroimy w paski ok 1cm - 1,5cm, im grubsze tym
grubsze będą grissini. Każdy pasek rolujemy (na dwóch końcach kładziemy
dłonie - jedną przesuwamy do góry a drugą w dół).
Na nasmarowanej blaszce wykładamy paluszki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pozostawiamy jeszcze na 15 minut.
Pieczemy w 190 stopniach w termoobiegu 15-17 minut, w zależności od grubości.
Paluchy muszą wyschnąć (ja układałam je na drewnianej desce) i podsuszyć
się - najlepiej całą noc. U mnie duża część została zjedzona od razu po
wyjęciu z piekarnika, ale następnego dnia są zdecydowanie lepsze!
Orientacyjne wartości odżywcze 1 palucha (przy założeniu, że z porcji wyszło 16szt)
Wartość energetyczna (kcal) – 84
Białka (g) – 3,26
Tłuszcze (g) – 3,25
Węglowodany (g) – 10,42
Błonnik (g) – 0,3
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
Komentarze
Prześlij komentarz