Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Boczek z grilla w genialnej marynacie teriyaki

Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki, octem i sosem ostrygowym nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. Składniki: Boczek surowy plastry – 400g Marynata: Sos teriyaki – 1 łyżeczka Ostry sos jalapeno/tabasco – 1 łyżeczka Ocet jabłkowy – 1 łyżka Olej rzepakowy – 1 łyżka Cukier kokosowy – 1 łyżeczka Sos ostrygowy – 1 łyżka Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka Czosnek – 2 ząbki Czosnek przeciskamy lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos ostry, sos ostrygowy, olej, ocet, cukier, koncentrat i czosnek. Plastry boczku marynujemy przez co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Na pół godziny przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Grillujemy przez 5-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości plastrów). Boczek smakuje świetnie z surówką ze świeżych warzyw.    

Grissini z fetą, czarnuszką i chilli


Chrupiące paluszki grissini świetnie sprawdzą się jako przekąska imprezowa. Będą świetne na sucho i z dipem. Najtrudniejszym krokiem ich wykonania jest niejedzenie ich od razu po wyjęciu z piekarnika ;)

Składniki, z których wyszło mi 16 długich paluchów:

  • Mąka tortowa - 200g + do obsypywania stolnicy
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Drożdże świeże - 20g
  • Letnia woda - 150ml
  • Oliwa - 2 łyżki
  • Ser feta - 100g
  • Czarnuszka - 1 łyżeczka
  • Chilli suszone płatki (opcjonalnie) - 1 łyżeczka
  • Jajko - 1 szt (do smarowania grissini)
  • Tłuszcz do nasmarowania blaszki



Do wody dodajemy cukier, drożdże i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Potem mieszamy z resztą mąki, solą i oliwą, przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Po tym czasie dodajemy pokruszoną fetę, czarnuszkę i chilli i chwilę wyrabiamy. Odstawiamy na 15 minut.

Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na ok 4mm, obficie posypując mąką. Kroimy w paski ok 1cm - 1,5cm, im grubsze tym grubsze będą grissini. Każdy pasek rolujemy (na dwóch końcach kładziemy dłonie - jedną przesuwamy do góry a drugą w dół).



Na nasmarowanej blaszce wykładamy paluszki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pozostawiamy jeszcze na 15 minut.

Pieczemy w 190 stopniach w termoobiegu 15-17 minut, w zależności od grubości.

Paluchy muszą wyschnąć (ja układałam je na drewnianej desce) i podsuszyć się - najlepiej całą noc. U mnie duża część została zjedzona od razu po wyjęciu z piekarnika, ale następnego dnia są zdecydowanie lepsze!







Orientacyjne wartości odżywcze 1 palucha (przy założeniu, że z porcji wyszło 16szt)
Wartość energetyczna (kcal) – 84
Białka (g) – 3,26
Tłuszcze (g) – 3,25
Węglowodany (g) – 10,42

Błonnik (g) – 0,3

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty